zgrade stradale u potresu

Karlovačka županica pozvala građevinare u obnovu bez oklijevanja: 'Ovo treba shvatiti kao New Deal'

27.10.2022 u 15:29

Bionic
Reading

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin pozvala je u četvrtak građevinski sektor da se bez oklijevanja uključi u obnovu privatnih i javnih zgrada stradalih u potresima, jer je Karlovačkoj županiji za obnovu iz Fonda solidarnosti EU-a na raspolaganju 250 milijuna kuna

Furdek Hajdin rekla je Hini da pokreće kampanju kako bi se do svibnja iduće godine iskoristila raspoloživa sredstva. Kampanja je potrebna jer na tržištu ima posla, a nedostaje radnika, neizvjesne su cijene, posebno zbog energenata, pa bi se moglo dogoditi da se olako propuste prilike.

“Apeliram na poduzetnike da uvide kako je ovo povijesna prilika, moguće je obnoviti zgrade koje nisu bile održavane, a sada su u potresu dodatno stradale, pa bi bila šteta da se ne iskoristi ovaj izniman novac”, rekla je Furdek Hajdin.

Pozvala je građevinare da se ne plaše javiti na natječaje zbog rizika od kratkih rokova, jer to treba shvatiti kao "new deal", seriju programa javnih radova koji će pokrenuti i druge poslove, kako u Karlovačkoj županiji, tako i drugdje u Hrvatskoj.

U Registru šteta od prirodnih nepogoda, sukladno Zakonu o ublažavanju posljedica prirodnih nepogoda, u Karlovačkoj županiji je prvo prijavljeno 116, 2 milijuna kuna štete od potresa, a kasnije je prijavljena i šteta od 13 milijuna kuna u Dugoj Resi, te na nekim crkvenim objektima i drugoj kulturnoj baštini.

Tajnik županijskog Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Josip Ribar kaže da je Grad Karlovac pretrpio štetu od 77,6 milijuna kuna, Duga Resa 13 milijuna, a štete je bilo još u Ozlju, Slunju, Bariloviću, Draganiću, Kamanju, Krnjaku, Lasinji, Ribniku i Vojniću.

Za radove koji slijede izrađena je projektna dokumentacija, a uskoro će biti raspisan niz poziva za javnu nabavu, između ostalog za Medicinsku školu, zgradu Gradske uprave, Gradskog muzeja, Hrvatskog domu, bivšeg KAMOD-a i drugih zgrada.

  • +2
Karlovac Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld