AFERA SOBOLI

Karamarko opet u problemima: Nova prijava za sukob interesa

03.06.2016 u 15:15

Bionic
Reading

Partnerstvo za društveni razvoj (PSD) podnijelo je danas (četvrtak) prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa protiv Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade i šefa HDZ-a, u kojoj stoji da je moguće da je neistinito prikazao stvarnu vlasničku strukturu trgovačkog društva Soboli s obzirom na nove dokumente

Partnerstvo za društveni razvoj poziva se na nove dokumente koji su sada dostupni u Trgovačkom sudu u Zagrebu, prije svega na društveni ugovor o prijenosu suvlasničkog udjela u tvrtki Soboli, a time i u svim povezanim društvima, s Tomislava Karamarka na Ivana Baketu od 18. listopada 2006. godine.

PSD je još 2011. prijavilo Karamarka Povjerenstvu, no ta je prijava odbačena jer je Karamarko tvrdio da je prava prenio ranije.

Tomislav Karamarko 2005. bio je suvlasnik tvrtke Soboli iako je formalno prenio samo upravljačka prava na odvjetnika Miljenka Bukovca, a neosporno je i da je te 2005. preko Sobolija poslovao s Josipom Petrovićem koji je u to vrijeme kao član uprave Ine bio akter ugovaranja poslova između Ine i Sobolija. Nove momente u priči oko Sobolija otkrila su prije nekoliko dana 24 sata.

Utvrdili su prema dokumentima iz sudskog registra da u njega nikad nije upisano da je Karamarko prodao udio od 20 posto u Soboliju.

To je, naveli su citirajući stručnjake za trgovačko pravo, neobično jer se promjene vlasništva moraju upisati u glavnu knjigu registra.

Prema dokumentima iz sudskog registra, Karamarko je u listopadu 2006., mjesec dana nakon što je imenovan ravnateljem SOA-e, odlučio prodati svoj udio suvlasniku Ivanu Baketi za 75 tisuća kuna. Baketa je njegov dugogodišnji partner, a kad je Karamarko postao potpredsjednik Vlade, uzeo ga je za savjetnika.
Njih dvojica dostavila su zahtjev za upis prodaje u registar 22. studenog 2006. godine.

No već sljedeći dan stigao je zahtjev da se povuče upis.

'Izlazak nekog suvlasnika iz tvrtke ili ulazak novog mora se registrirati u Glavnoj knjizi sudskog registra', potvrdio je za 24 sata ekspert za trgovačko pravo.

Dakle, Baketina kupnja nije registrirana, ali se u sljedećem upisu, 2008. Baketa vodio s udjelom kao da mu je Karamarko prodao 20 posto.

Odgovore na nekoliko pitanja potražili smo od Ivana Jabuke, glasnogovornika HDZ-a, ali od njega smo dobili rješenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa iz travnja 2014. koje je temeljem dostavljenih dokumenata zaključilo da Karamarko nije prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Rješenje u cijelosti možete vidjeti klikom na link.

Hoće li odluka Povjerenstva temeljem nove prijave i novih saznanja biti drugačija ili ista, tek ostaje za vidjeti.