RATNI ZLOČINI

Kapetanu Draganu potvrđena optužnica

13.06.2016 u 17:25

Bionic
Reading

Županijski sud u Splitu potvrdio je optužnicu protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, koji se tereti za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima tijekom rata u Hrvatskoj, rekao je Srni direktor Dokumentacijsko-informacijskog centra Veritas Savo Štrbac

Štrbac objašnjava da poslije ove odluke splitskog suda nema žalbe, a odluka se dostavlja u pisarnicu. Pripremno ročište, koje je zatvoreno za javnost, trebalo bi biti zakazano mjesec dana poslije dostavljanja odluke u pisarnicu. Nakon toga zakazuje se i datum glavne rasprave.

'S obzirom na godišnje odmore, pripremno ročište moglo bi biti održano do polovice srpnja, a početak glavne rasprave krajem kolovoza ili početkom rujna', rekao je Štrbac. Kapetan Dragan optužnicom se tereti za ubojstvo civila u akciji srpske paravojne jedinice 'Knindže' u okolici Gline 1991. godine tijekom Domovinskog rata, za maltretiranje hrvatskih zarobljenika u lipnju i srpnju iste godine na Kninskoj tvrđavi, kao i za mučenje i ubojstvo dva zarobljena hrvatska vojnika kod Benkovca.

Vasiljković se ranije izjasnio da nije kriv i nije prihvatio bilo kakve razgovore o priznanju krivice s hrvatskim tužiteljstvom. Uhićen je u Perthu u Australiji 2006. godine, a Hrvatskoj je izručen u srpnju 2015. godine i od tada je u istražnom zatvoru u Splitu.