veseli blagdani

Kaos na aerodromu u Münchenu; čak 30.000 kofera čeka, zaposlenici traže dodatnih 200 eura i posebne naknade

23.12.2022 u 12:30

Bionic
Reading

Malo prije Božića u Zračnoj luci München vlada kaos. Koferi se gomilaju u hodnicima i svakim danom ih je sve više. Blagdani tek počinju, pa se očekuje i kako će kaos biti sve veći

Tvrtka Aeroground od srijede na web stranici Zračne luke objavljuje oglase za posao. Traže se radnici za rukovanje prtljagom. Posla u Zračnoj luci ne nedostaje, kaos s prtljagom postaje sve dramatičniji, pišu njemački mediji, prenosi Fenix magazin.

Samo prošli tjedan oko 15.000 kofera ostalo je iza nereda koji je nastao zbog jakog leda. Tome treba dodati predblagdansku gužvu – između 23. prosinca i 8. siječnja poletjet će ili sletjeti oko 11.000 zrakoplova. Očekuje se 1,3 milijuna putnika i puno prtljage.

Zaposlenici Zračne luke navode da oba operatera, Aeroground i Swissport Losch, teško mogu pratiti utovar i istovar tereta iz zrakoplova.

Neki zrakoplovi polijeću bez utovarenih kofera putnika, tako da će ovih dana vjerojatno biti neugodnih iznenađenja kada putnici stignu u turistička odredišta.

Kako navode njemački mediji, oko 30.000 napuštenih kofera je nagomilano u hodnicima zračne luke – a taj broj raste svakim danom.

Radnici traže veće plaće i zapošljavanje dodatnih radnika. Početni razgovori s upravom nisu dali rezultata.

“Poslodavac je jako neodlučan”, kažu iz Radničkog vijeća Flughafen-GmbH.

Među ostalim, zaposlenici traže neoporezivu naknadu od 200 eura mjesečno i zadržavanje raznih dodataka koji bi zapravo istekli krajem godine, poput povećane naknade za putne troškove i naknade za stres. Zasad je samo dogovoren nastavak pregovora u siječnju.