INICJATIVA IZ ISTRE

Kandidate na izborima treba testirati na droge

17.03.2009 u 16:11

Bionic
Reading

Istarski socijaldemokratski forum uputio je Vladi prijedlog o obveznom testiranju na droge svih kandidata na neposrednim izborima te kontinuiranom testiranju izabranih dužnosnika. O prijedlogu su izvijestili i predsjednika Sabora kao i predsjednike svih klubova zastupnika

- Predstojeći izbori prvi su na kojima se izvršna vlast bira neposredno, te je nužno da građani budu sigurni da su kandidati za župana, gradonačelnika ili načelnika psihofizički sposobni za preuzimanje odgovornosti - kazao je govoreći o prijedlogu o obaveznom testiranju na droge na konferenciji za novinare održanoj u utorak tajnik ISDF-a Damir Radnić, piše Jutarnji list

Povod za ovakav prijedlog Vladi, rekao je Radnić, je činjenica da je u tijeku donošenje akata kojima će se regulirati predstojeći lokalni izbori, „ali i činjenica da naša inicijativa nije naišla na razumijevanje kod župana i članova Poglavarstva Istarske županije“.

On je uvjeren kako će Vlada prihvatiti njihov prijedlog. Predsjednik pulskog ISDF-a Veljko Zenzerović istaknuo je pak da je obvezno testiranje, osobito na kokain, europska i američka praksa. Odgovarajući na novinarsko pitanje aludiraju li s iznošenjem ovog prijedloga da se neki istarski političari drogiraju, tajnik ISDF-a Damir Radnić nije htio iznositi imena, „ali svašta se po Istri priča i to upravo o izvršnoj vlasti“.

- Odbijanje ovog prijedloga oporbe u Županijskoj skupštini u posljednje tri do četiri godine, daje mi za pravo sumnjati da nešto ne štima - kazao je Veljko Zenzerović. Damir Radnić je pak podsjetio da je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine iznoseći ovaj prijedlog doživio neugodnosti i desetminutnu tiradu i vrijeđanje od strane župana Ivana Jakovčića, „iako nisam nikoga neposredno prozvao“.