SEKS, RIZIK, AGRESIJA...

Kakvu hranu vole 'alfa muškarci'?

16.12.2014 u 13:28

Bionic
Reading

Muškarci koji vole ljutu hranu obično se doživljavaju kao mačo, dominantni tipovi, a čini se da novo francusko istraživanje potvrđuje ovu percepciju

Naime, stručnjaci sa Sveučilišta u Grenobleu otkrili su da postoji pozitivna korelacija između uživanja u začinjenoj hrani i razina muškog hormona testosterona.

Ranija su istraživanja pokazala da postoji jaka sprega između visokih razina testosterona i karakteristika kao što su agresija, bezobzirnost i jaki seksualni porivi koje su tipične za alfa mužjake.

'Ovi rezultati se podudaraju s brojnim istraživanjima koja su pokazala povezanost između testosterona i prihvaćanja financijskog, seksualnog i bihevioralnog rizika', rekao je za Telegraph jedan od autora studije Laurent Begue. 'U ovom slučaju to se očituje kao spremnost na rizik u odabiru okusa', dodao je.

U studiji je analizirano 114 muškaraca u dobi od 18 do 44 godine. Svaki je sudionik izrazio svoju sklonost ljutoj hrani. Nakon toga svaki je trebao zasoliti pire krumpir i začiniti ga ljutim umakom od papričica te konačno ocijeniti koliko je jako začinjen. Sudionicima su uzeti uzorci sline, a analiza je pokazala da su muškarci koji su bili skloniji jače začinjenoj hrani imali više razine testosterona. No testiranje nije utvrdilo nikakvu vezu između količina soli i testosterona.

Neke ranije studije provedene na miševima pokazale su da ista sprega funkcionira i u obrnutom smjeru, odnosno da se kod mužjaka koji konzumiraju ljutu hranu povećavaju razine testosterona.

Studija nazvana 'Neki to vole vruće (hot)' bit će objavljena u časopisu Physiology and Behaviour početkom 2015. godine.