VITA JELA

Kakvo svetogrđe: Bandić u Čačiću vidi Isusa!

18.01.2014 u 19:23

Bionic
Reading

Kakvo svetogrđe: Bandić u Čačiću vidi Isusa!

'Kada su vješali Isusa, on im nije zamjerio što ga razapinju, nego zato što ne znaju što čine', tako je Milan Bandić odgovorio na pitanje o izbacivanju Ratka Čačića iz HNS-a. 'Mislim da tu biblijsku pouku možemo staviti u taj kontekst', dodatno je pojačao svoju izjavu. Zagrebački gradonačelnik tvrdi da će oni koji su, po njemu, razapeli Čačića, za pola godine shvatiti što su napravili.

Milan Bandić voli se služiti vjerskim metaforama. Tako se ulizuje popovima i glumi velikog vjernika. Sav bogobojazan zna pritom djelovati karikaturalno. Neka njegova koketiranja s religijskim zapravo djeluju blasfemično. Kao u ovom slučaju. Jer, u Ratku Čačiću nekako je teško vidjeti Isusa. Ne odgovara ni stilom ni sadržajem. Ni karakterom ni biografijom. Čovjeka koji leži u zatvoru jer je skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi, takvog čovjeka identificirati s Raspetim, pa to je prilično svetogrđe.

Mnogi danas bivšeg potpredsjednika aktualne vlade – zbog brzopoteznog izbacivanja iz stranke - pokušavaju prikazati kao žrtvu. Ali Milan Bandić sve je nadmašio: bandoglavom biblijskom usporedbom, smještajući u isti kontekst Isusa i Ratka Čačića, grubo se narugao najsvetijim vjerskim simbolima.