AMERIČKI MEDIJI

Kako uživati u hrvatskom turizmu u EU?

12.07.2013 u 11:11

Bionic
Reading

Očaravajuća hrvatska obala s više od 1000 otoka omiljeno je odredište Europljana i putnika iz cijelog svijeta. Zemlja dobiva velik dio prihoda od turizma te se nada da će više zaraditi sada kada je službeno ušla u Europsku uniju. MercuryNews.com donosi nekoliko pitanja i odgovora o novoj hrvatskoj ulozi u EU

Koje su glavne hrvatske znamenitosti?

Hrvatska obala ima na desetke malih gradova s uskim, zavojitim uličicama, malim crkvama i povijesnim spomenicima. Najpoznatiji je Dubrovnik, koji se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Srednjovjekovni grad je omiljeno mjesto za kruzere koji plove Jadranom. Na sjeveru je istarski poluotok sa svojim poznatim vinima i ovčjim sirom, a u sredini su otoci: otok za zabavu, Hvar, posjetili su Tom Cruise i Beyonce, ili Vis, koji je tijekom komunističkog perioda bio vojna baza.

Što će se promijeniti ulaskom u EU?

U prošlosti je Hrvatska privlačila mnoge građane EU-a svojom netaknutom prirodom, dobrim cestama i blizinom Mađarske, Slovačke ili Češke. Hrvatski dužnosnici se nadaju da će ulazak u EU još više olakšati pristup građanima EU-a, prvenstveno zbog jednostavnijeg prelaska granice. Hrvatska neće odmah uvesti euro.

Hoće li biti nedostataka?

Kao država članica EU-a, Hrvatska će morati uvesti vize za građane zemalja koje nisu u Uniji, poput Rusije i Ukrajine, što će ih vjerojatno otjerati iz Hrvatske, i to možda prema Crnoj Gori, otprije omiljenom odredištu za bogate Ruse. Hrvatski dužnosnici su posjetili Rusiju i Ukrajinu i održali sastanke s tamošnjim turoperatorima u nastojanju da riješe taj problem.

Koji je najbolji način za uživanje u Hrvatskoj?

Za razliku od Grčke i Turske, Hrvatska nema mnogo all-inclusive resorta i oslanja se uglavnom na manje smještaje s četiri zvjezdice i privatne sobe za iznajmljivanje. Hrvatska obala je uglavnom kamenita, s kristalno plavim morem i mirisom borova. Najbolji način da uživate jest da unajmite jedrilicu, nađete skrovitu plažu, ispijate vino te grickate tvrdi sir i pršut pod sjenom borova, savjetuje MercuryNews.com.