DOBRO JE ZNATI

Kako se zaštititi od provalnika za nula kuna?

Bionic
Reading

Na području PU Zagrebačke prosječno se mjesečno dogodi 120 do 130 provala. Iako zagrebačka policija zabilježi i pokoju bizarnu provalu, poput one u kojoj je ukraden usisivač, provalnici najčešće kradu nakit i tehničku robu koju je lako neprimjetno iznijeti i brzo prodati. Kako se zaštititi, a pritom ne potrošiti čitavo bogatstvo?

Rašireno je vjerovanje da se najveći broj provala događa u vrijeme zimskih ili ljetnih godišnjih odmora, no brojke pokazuju da nije tako. U odnosu na prva dva mjeseca lanjske godine, broj provala u istom se razdoblju 2012. povećao za 70 posto.

No, kako kaže načelnica Odjela za prevencije zagrebačke policije Marija Goatti Matijević, ne znači da će se ista brojka održati i u mjesecima koji dolaze. Ipak, upozorava, važno je samozaštitno ponašanje građana. Kvalitetna portuprovalna vrata, nadzorne kamere ili videofoni koštaju, ali zaštititi se može i posve besplatno, dobrosusjedskim odnosom.

Motivacija provalnika pada čim je primijećen pa će najčešće odustati od nakane. Također, u Odjelu prevencije preporučuju građanima da fotografiraju vrjednije predmete i njihove šifre (laptopi, mobiteli, fotoaparati), nakit i umjetničke slike, čime će znatno pomoći policiji u potrazi za počiniteljima ako dođe do provale. U Informativnom centru za prevenciju u Savskoj ulici građani mogu potražiti savjete vezane uz sigurnost vlastita doma, a prema dogovoru, tamošnji će kriminalisti izaći na teren, ukazati na slabe točke i napisati preporuku koja za građane nije obvezujuća. Ovu uslugu, dakako, neće vam naplatiti.

Nije naodmet reći i ovo, većina provala u stanove događa se za radnog vremena, dok kuće postaju metom provalnika u sumrak ili u večernjim satima. Od stotinu počinjenih kaznenih djela provale, policija razriješi 15. Kako se ponašati ako ste postali žrtvom provale? Osim što ćete, dakako, nazvati policiju, važno je, kaže Goatti Matijević, da ne ulazite u kuću ili stan budući da ne znate nalazi li se tamo još uvijek i provalnik, ali i da ne biste poremetili materijalne tragove. I ne zaboravite, fotografije vrjednijih predmeta znatno će pomoći policiji da dođe do provalnika, a vama da dođete do svojih stvari.