HAJKA NA SNOWDENA

Kako se osramotio Washington Post

16.07.2013 u 21:53

Bionic
Reading

Nakon što je zviždač Edward Snowden otkrio da američka tajna služba NSA prisluškuje manje-više cijeli svijet, američki mediji krenuli su u hajku na njega, a neosnovane tvrdnje i klevete se sve više upućuju i na račun Guardianova kolumnista i novinara Glenna Greenwalda, koji je pokrenuo cijelu priču u medijima

Edward Snowden je 'narcis koji zaslužuje biti u zatvoru', smatra New Yorkerov kolumnist Jeffrey Toobin. Ne, Snowden je zapravo osoba koja je 'izdajnik iskrenosti i integriteta', zaključuje David Brooks iz New York Timesa. Ili je Snowden ipak samo 'kompromitirao nacionalnu sigurnost', kako kaže Melissa Harris-Perry s MSNBC-a? Najpoznatiji svjetski zviždač 'lijenčina je koja je došla iz zavjetrine', piše pak urednik portala Politico Roger Simon.

Richard Cohen iz Washington Posta također Snowdena smatra 'narcisoidnim', a kolegu Glenna Greenwalda, novinara koji je pokrenuo priču o špijuniranju američke tajne službe NSA, 'željnim slave', dok nepotpisani urednički komentar Posta optužio je Snowdena za 'ugrožavanje borbe protiv terorizma' te da pod hitno treba prestati objavljivati dokumente o tome kako NSA nadgleda manje-više cijeli svijet. Washington Post, koji je otkrio aferu Watergate, i to baš zahvaljujući osobi iz struktura državne moći koja je bila voljna svjedočiti o kršenju zakona, sada agitira protiv istraživačkog novinarstva i zviždača!


No nije tu kraj sramoti jedne od institucija američkog novinarstva. Post je objavio i tekst svog dugogodišnjeg suradnika Waltera Pincusa, inače nekoć agenta CIA-e, u kojem je ovaj 80-godišnjak s bliskim vezama u američkoj obavještajnoj zajednici iznio niz neosnovanih tvrdnji, neki bi rekli kleveta, na račun novinara Glenna Greenwalda i dokumentarne filmašice Laure Poirtas optuživši ih kako djeluju 'po naredbama Juliana Assangea'. Brzo se pokazalo da sve ključne Pincusove tvrdnje ne odgovaraju istini, no Washington Postu trebalo je čak 48 sati da ispravi pogreške iz Pincusova teksta, s time da je korekcija toliko da su skoro jednake dužine kao prvotno objavljena kolumna!

Njemački Der Spiegel ne može se dovoljno načuditi ponašanju svojih američkih kolega iz mainstream medija, za koje konstatira da šire 'zlobne tračeve' o Snowdenu i Greenwaldu, a pod paljbom je i Guardian, koji je u Washington Postu opisan kao 'mali i nevažan čak i po britanskim standardima'?! Post se također pita 'zašto novine stacionirane u Londonu otkrivaju toliko tajni o američkoj vladi', kao da je valjda samo američkim medijima dozvoljeno pisati o američkim vlastima. Uostalom, ovakve reakcije pokazuju i zašto američki mediji ne otkrivaju mračne tajne američke vlade. Kako je višekratno konstatirao Glenn Greenwald, riječ je o novinarima-poslušnicima, koji su previše povezani s ljudima o čijim bi kriminalnim radnjama i kršenju ustava trebali pisati.

No vrijedi istaknuti ponašanje njemačkih medija kada je riječ o 'skandalu NSA'. Der Spiegel je objavio kako njemačka vlada dozvoljava Amerikancima prisluškivanje njemačkih građana te kancelarku Angelu Merkel opisao 'Obaminim patuljkom' zbog takvog ponašanja.

Voditelj David Gregory optužuje Glenna Greenwalda da treba kazneno odgovarati jer je 'pomagao Snowdenu'.