SVIJET U SEDAM DANA

Kako je presuda Messiju zbog utaje poreza podsjetila na osuđene sportaše

04.06.2017 u 07:40

Bionic
Reading

Japanci se boje trovanja hibridnom vrstom otrovnih riba, nastalih zbog klimatskih promjena. Kinezi se pripremaju za 19. Nacionalni kongres Komunističke partije i prizivaju Marxa začinjenog zasadama tradicionalne domaće kulture. Podzemnim tunelom uteklo 59 zatvorenika iz najčuvanijeg zatvora u brazilskoj državi Rio Grande de Norte, a američki boksač Clif Etiene služi 100 godina zatvorske kazne. Messi neće u zatvor, no u biografiji mu ostaje mrlja zbog neplaćanja poreza. U tjednom pregledu Davorke Grenac čitajte o zanimljivostima iz svijeta

Što je napuhača? Riječ je o porodici otrovnih riba koje se napušu poput balona, a pojedete li je nepravilno pripremljenu, slijedi vam zastoj živčanog i dišnog sustava.   

Jedna nova hibridna vrsta takvih naoko nevinih ribica završit će u tanjurima Japanaca, boji se njihova vlada, jer japanski ribari ne znaju da je otrovna, kupci još manje. Koji su uzroci njihove pojave? Klimatske promjene, tvrde stručnjaci japanskog Nacionalnog maritimnog sveučilišta, izvještava Mainichi Daily News.

Zbog zagrijavanja mora neke su vrste napuhača pobjegle iz Japanskog mora u Tihi ocean i pomiješale se s domaćim shosai-fugu, najotrovnijom ribom koju najhrabriji Japanci kušaju, ali samo ako je obrade specijalno izučeni kuhari za uklanjanje otrovnih dijelova u rijetkim specijaliziranim restoranima. Zbog greške u pripremi svake se godine broje žrtve te delicije, a vlada je ovih dana izdala upozorenje i upute kako prepoznati do sada nepoznatog otrovnog hibridnog uljeza.

To je tek jedna od posljedica klimatskih poremećaja, izašla u javnost uoči donošenja odluke Donalda Trumpa o tome hoće li Amerika pristati na poštivanje globalnog Pariškog sporazuma ili neće. Nakon godina natezanja, koncem 2015. gotovo 200 zemalja je pristalo poraditi na sniženju globalnog zatopljavanja uzrokovanog stakleničkim plinovima za dva stupnja u odnosu na predindustrijsko doba, među njima i SAD. No Donald Trump se nećka. Nećkao se na sastanku G7 u Taorminu na Siciliji i poručio da će konačnu odluku donijeti kroz koji dan, ostavivši u nedoumici ostatak društva.

'Naša je Zemlja u kaosu', upozorava António Guterres. 'Ako bilo koja vlada dovede u pitanje globalnu volju i potrebu za dogovorom, razlog je to više da svi ostali jače udružimo snage i ostanemo na istom putu', poručuje ostalim potpisnicama Pariškog sporazuma generalni tajnik UN-a.

Ali glavna tema Bijele kuće ovih dana nije bila opstanak matere Zemlje, nego opstanak Trumpova zeta i starijeg savjetnika Jareda Kushnera. Je li on razgovarao s ruskim veleposlanikom? Smije li razgovarati s ruskim veleposlanikom? Zašto bi razgovarao s ruskim veleposlanikom? Zašto ne bi razgovarao s ruskim veleposlanikom? Što mu je rekao ruski veleposlanik, ako mu je nešto nekao? A sve pod sumnjom da je Kushner ispod žita tražio pomoć Rusa u punčevoj utrci za Bijelu kuću.

'Ne vjerujem da je ruska strana pomogla Trumpu u osvajanju izbora. No bio sam svjedok miješanja SAD-a u izbore u Rusiji. Clinton je 1996. poslao PR stručnjake koji su podigli rejting Jeljcinu', komentirao je američke prijepore bivši savjetnik u veleposlanstvu RH u Moskvi Bogoljub Lacmanović.  

Razočarana Trumpom ne samo po pitanju spašavanja klime, Angela Merkel je nakon sastanka G7 na Siciliji izjavila kako 's obzirom na sadašnju situaciju, ima još više razloga zbog kojih u Europi moramo našu sudbinu držati u vlastitim rukama'. Kancelarka ne daje olako izjave, ali kada nešto kaže, misli ozbiljno. Ozbiljno je ugostila i kineskog premijera Li Keqianga u Berlinu, odmah pri povratku iz Italije. Ako neće prva ekonomska violina svijeta, hoće druga najjača.

A druga se najjača ekonomija svijeta naveliko priprema za 19. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, koji će se održati ujesen u Pekingu. Uoči velikog summita partijskih vođa, na raznim se skupovima traži jačanje teoretskih temelja komunističke ideologije i izgradnja 'filozofije i društvenih znanosti s kineskim značajkama'. To je važno u složenim međunarodnim prilikama gdje se prožimlju različita mišljenja i utjecaji drugih kultura, poručuje predsjednik Kineske akademije društvenih znanosti Wang Weiguang. Nakon više od 30 godina reformi i otvaranja svijetu, Kina je postigla velike uspjehe na ekonomskom i društvenom planu, priznaje Wang, ali...

'Proučavajte govore predsjednika Xija Jinpinga, jer sadrže suštinu marksizma, mudrost ukorijenjenu u tradicionalnoj kineskoj kulturi, partijsku inventivnost i kreativnost', savjetuje studentima ravnatelj partijske škole Komunističke partije Kine, Liu Yunshan. U tome moraju prednjačiti glavni dužnosnici i vodeći kadrovi zemlje kako bi podigli političku svijest i unaprijedili sposobnost upravljanja, kaže Liu Yunshan te partijskim gojencima poručuje: 'Utvrdite svoja uvjerenja, zastupajte interes naroda, budite realistični, pragmatični i donosite hrabre odluke.'

Ratovi i terorizam idu dalje. U Kabulu bomba usmrtila najmanje 90 i ranila 400 osoba, ona u središtu Bagdada usmrtila najmanje 31 osobu. Zadnjih desetak dana otkako u gradu Marawiju filipinska vojska trijebi terorističku skupinu ISIL-a, ubijeno 129 osoba, od kojih 89 ekstremista. Dok Manchester žaluje, zapadni mediji jedva bilježe napad na dva autobusa puna koptskih kršćana nedaleko od Kaira, prilikom kojeg je ubijeno 26 i ranjeno 25 osoba. Ljudi krenuli u hram božji na službu božju.

U Brazilu uzbuna. Horde prosvjednika protiv predsjednika Michaela Temera provalile su u zgrade ministarstava u brazilskoj prijestolnici, u akciji zvanoj 'Occupy Brasilia'. Zapaljena je zgrada Ministarstva poljoprivrede, razvučeni dokumenti Ministarstva kulture i zaštite okoliša, porazbijani prozori Ministarstva planiranja. Intervenirala je vojska, ali nije spriječila marš 25.000 prosvjednika tražeći Temerovu ostavku i nove izbore.

Kaos je nekima dobro došao: iz najčuvanijeg zatvora savezne brazilske države Rio Grande de Norte, u gradiću Permanirim, pobjeglo je 89 zatvorenika kroz 30 metara dugačak tunel izbušen ispod zatvorskih zidina. Dečkima je dosadilo tiskanje među 589 zatvorenika, iako je kapacitet zatvora 436 osoba. Bio je to najveći bijeg u povijesti Rio Grande de Norte, ne i jedini. Ovoga je siječnja iz istoga zatvora pobjeglo 14 zatočenika, također kroz tunel. Nastavi li se tim tempom, podzemlje najčuvanijeg zatvora podsjećat će na švicarski sir.

P.S. E, moj Lionele, nemaš li dovoljno eurića? Vrhovni sud Španjolske potvrdio je kaznu 21 mjeseca zatvora nogometnoj legendi zbog utaje 4,1 milijuna eura poreza. Messi neće u zatvor, jer se u Španjolskoj kazna do dvije godine zatvora pretvara u uvjetnu ako nije riječ o razbojstvu ili krvnom deliktu.

Messijev slučaj neke je ipak podsjetio na desetak vrhunskih sportaša osuđenih na dugogodišnje kazne zbog teških krivičnih djela. Među njima četvorica su zvijezde američkog nogometa, a najviše je dobio Darryl Henley (41 godinu) zbog trgovine kokainom, podmićivanja zatvorske straže i planiranja dvostrukog umorstva. Atletičar Oscar Pistorius dobio je 13 godina za ubojstvo djevojke, igrač bejzbola Mell Hall 40 zbog seksualnog zlostavljanja i silovanja 12-godišnjakinje, bodybuilderi Craig Titus i Kelly Ryan 21 i 13 zbog ubojstva njihove asistentice. Košarkaš 'Brzi Eddie' Johnson osuđen je na doživotnu zbog silovanja 8-godišnje djevojčice, čemu je prethodilo 100 uhićenja zbog droge i provala, a šampionsku kaznu od 150 godina ima boksač Cliff Etiene zbog pljački i dvostrukog kidnapiranja djece, no smanjena mu je na 100. Više ne boksa, nego slika.