IZ PRVE RUKE

Kako Bruxelles proživljava paralizu u jeku lova na teroriste?

23.11.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Dan nakon što je belgijska policija u nedjelju navečer provela dvadesetak racija u nekoliko bruxelleskih općina te u gradovima Charleroiju i Liegeu, ne uspjevši pritom uhititi najtraženijeg bjegunca Salaha Abdeslama, racije su nastavljene i danas, dok su mjere sigurnosti podignute na najvišu razinu, a građani izbjegavaju kretanje gradskim ulicama

Kako izvještava belgijska policija, u racijama provedenim u ponedjeljak ujutro broj uhićen je narastao na 21, dok se intenzivna potraga za Abdeslamom nastavlja. Belgijski premijer Charles Michel je zbog ozbiljnih i neposrednih prijetni terorista donio odluku prema kojoj će u Bruxellesu i nadalje ostati najviše mjere sigurnosti.

‘Pribojavamo se napada poput onih u Parizu, što znači da bi neki pojedinci mogli izvesti napade u Bruxellesu na više mjesta i u isto vrijeme’ izjavio je Michel nakon sinoćnjeg nakon sastanka nacionalnog Vijeća sigurnosti.

Zbog prijetnji u ponedjeljak nisu radile škole, fakulteti te podzemna željeznica, a ulice Bruxellesa, posebice uže središte i trg Grand Central koji je jedna od najvećih turističkih atrakcija, izgledaju sablasno pusto. Povijesna jezgra ‘glavnog grada Europe’ je preplavljena kordonom policije i vojske, a čitav dan iznad grada patroliraju helikopteri, prenose dopisnici britanskog Guardiana.


Kakva je uistinu situaciju u belgijskom glavnom gradu za tportal pojasnila je Ines Sabalić, dugogodišnja dopisnica tjednika Globus iz Bruxellesa koja kaže kako stanovnici ne znaju hoće li se i idućih dana nastaviti najviša razina uzbune koja označava ‘neposrednu i konkretnu opasnost’, dodajući kako to ovisi o tome hoće li će se u Bruxellesu razmjestiti dovoljan broj policije i vojske koji bi trebali osiguravati relativno normalan život grada.

Dopisnica kaže kako međunarodne institucije, kao EU i NATO rade, ali sporije i fleksbilnije te kako su mnogi su ostali kući i obavljaju posao putem računala. ‘Informacija ima vrlo malo, a mediji se mole da objavljuju što je moguće manje vijesti i fotografija konkretnih policijskih operacija u interesu istrage, ali i sigurnosti policajaca koji u tome sudjeluju, što se u potpunosti poštuje' dodala je novinarka.

‘Grad izgleda neobično. Vrlo tiho. U ponedjeljak nije više sablasno ispražnjen, kao jučer. Ljudi hodaju ulicama, manje ih je, ali su ipak vidljivi, pogotovo zato jer se uglavnom ide pješke. Metro je zatvoren, također i škole, fakulteti, banke, mnoga mjesta gde se obavljaju administrativni poslovi. Zatvoreni su šoping centri, sportske sale, Atomium, muzeji, kina.. Neke bolnice smanjuju prijeme i otkazuju preglede’ prenijela je dio atmofere Sabalić dodajući kako nema panike niti rasističkih ispada prema arapskoj zajednici, zaključujući kako u gradu sve štima, a koordinacija funkcionira, što je prema njezinom mišljenju odlika zapadne Europe.

Za razliku od brojnih ureda, trgovina i šoping centara u Bruxellesu, Europska komisija je u ponedjeljak nastavila s radom, ali je potpredsjednica EK Kristalina Georgijeva upozorila zaposlene da budu oprezni i da očekuju dodatne mjere provjere NATO je, također, priopćio kako će sjedište biti otvoreno u ponedjeljak, ali uz povišene mjere sigurnosti, prenijela je agencija AP.


Dopisnik britanskog lista The Telegraph iz Bruxellesa navodi kako se jake snage policije i vojske grupiraju ispred Gradske vijećnice, dok slučajnim prolaznicima urlaju da se maknu s ulice. Otprilike u isto vrijeme policija je evakuirala jedan restoran u središtu grada i nakon samo nekoliko minuta zatvorila cijelu ulicu. Jedan očevidac je rekao da su specijalci upali u restoran, rekli ljudima da završe s jedom i lagano se zapute kućama te da ne vire kroz prozore. Stigla je i naredba svim stanovnicima ulice Rue de Midi u čijoj blizini se nalazi Manneken Pis, jedan od simbola Bruxellesa, da ne izlaze iz kuća, izvijestio je novinar belgijskog La Librea. Koliko se strah uvukao u kosti Belgijaca govori i podatak kako je tek 15 od ukupno 70 vozača gradskih autobusa pristalo prometovati na linijama koje voze prema četvrti Molenbeek koju nastanjuju većinom muslimani.

Ipak, Belgijci nisu klonuli duhom pa su nakon poziva policije da na društvenim mrežama ne objavljuju podatke gdje su izvedene racije, počeli objavljivati fotografije svojih kućnih ljubimaca. Jedan mladi par, u inat teroristima, odlučio se na vjenčanje u bruxelleskoj Gradskoj vijećnici te su se nakon što su izrekli sudbonosno ‘da’ šalili kako su imali osiguranje kakvo nemaju ni najveće zvijezde i državnici.