dosad ilegalno

Kako bi okončali bezakonje, Lučka uprava preuzima vezove na Zapadnoj obali u Splitu

22.04.2022 u 20:41

Bionic
Reading

Korištenje vezova na Zapadnoj obali od ljeta će preuzeti Lučka uprava Splitsko- dalmatinske županije koja će tako okončati nezakonje kakvo vlada od listopada prošle godine na toj atraktivnoj splitskoj lokaciji

U listopadu je Državni inspektorat donio odluku kojom se gradskoj tvrtki Splitska obala zabranjuje pružanje turističkih usluga u nautičkom turizmu, to jest naplata jahtama za korištenje vezova na Zapadnoj obali.

Splitska obala naplaćivala je korištenje bitvi na temelju zaključka koji je 2014. godine potpisao tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar, iako je u međuvremenu trebalo izmijeniti Prostorni plan kojim bi Zapadna obala mogla dobiti status luke nautičkog turizma. Kako se nije dogodila izmjena Prostornog plana, Državni inspektorat je ustvrdio kako se osam godina radilo nezakonito. Splitska obala je uputila žalbu na doneseno rješenje.

Prema riječima ravnatelja Lučke uprava Splitsko-dalmatinske županije Domagoja Maroevića, Splitska obala i županijska Lučka uprava potpisali su Sporazum kojim je određeno, među ostalim, da Lučka uprava uzme dva metra obalnog pojasa za kojeg Splitska obala posjeduje koncesiju.

"Tim je Sporazumom određeno i da ćemo preuzeti četvero zaposlenih iz tvrtke Splitske obale, ali i da ih ta tvrtka mora vratiti ako dođe do promjene zakona ili novih zakonskih i podzakonskih odredbi", rekao je za Hinu Maroević.

"U postupku smo i izmjene Akta o osnivanju, a kojim će se definirati granice lučkog područja", dodao je.

Službeno odluku o tome da sve u svoje ruke preuzme Lučka uprava treba donijeti Županijska skupština, a posljednju riječ imat će Vlada RH. Maroević je ocijenio kako će do prvog dana lipnja Lučka uprava početi naplaćivati vezove na Zapadnoj obali, i to po cjeniku kakav je imala i Splitska obala.

"Ova je vatrogasna mjera kako ne bi zabilježili ogromne gubitke, ali za iduću godinu morat ćemo definirati planove s Gradom Splitom kako bi se prihodi dodatno podignuli", kazao je ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.