NOVI GRADONAČELNIK BUZETA

Kajin za tportal objasnio kako je dobio izbore: IDS-u je sletjelo cijelo jato crnih labudova! Ne vraćam se u Sabor

01.06.2021 u 17:42

Bionic
Reading

I dok je dio općina i gradova u Istarskoj županiji osvojila mlada, javnosti nepoznata ekipa, na čelo Buzeta stigao je jedan od najpoznatijih hrvatskih političara Damir Kajin te je u kratkom razgovoru za tportal najavio svoje prve poteze, ali se i osvrnuo na neuspjeh svoje bivše stranke u Istarskoj županiji

Iako ga nekoliko godina nije bilo u politici, Damir Kajin u nju se vratio u velikom stilu, kao dio vala koji je pokazao da se mijenjaju političke prilike u Istarskoj županiji i da IDS itekako gubi svoju premoć u regiji u kojoj je godinama dominirao.

S osvojenih 1635 glasova Kajin je u nedjelju postao novi gradonačelnik Buzeta, a iako službena primopredaja vlasti tek slijedi, ovaj bivši IDS-ovac i nekoć jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika već je zasukao rukave. Između obilaska gradskih poduzeća i intervjua, Kajin je kratko i za tportal otkrio koji će mu biti prvi potezi.

Novi gradonačelnik Buzeta prvo namjerava razgovarati sa zaposlenicima i obići javne tvrtke, s čime je, kaže, započeo već danas. Slijedi raspisivanje natječaja za upražnjena pročelnička mjesta, a od onih koji su u nadzornim odborima očekuje da u roku od 15 dana od primopredaje daju mandate na raspolaganje. 'S moje strane neće biti nikakvog revanšizma među zaposlenicima, nikakvog osvetničkog pohoda. Svi zaposlenici pročelnici imaju svoje familije i žive od plaće koju ostvaruju od posla koji obnašaju, od te plaće ovisi im egzistencija i svatko, konačno, zaslužuje još jednu šansu. Građani su glasali za stabilnost, ne za avanturizam, i tu stabilnost im nudim. Jer u porazu čovjek mora biti dostojanstven, a u pobjedi, ako neće biti velikodušan, onda barem mora biti pravičan', poručuje Kajin za tportal.

Osim toga, namjerava dogovoriti i potpisati koalicijski sporazum s drugom nezavisnom listom, onom Deana Prodana, koji mu je bio protukandidat u drugom krugu izbora. S njegovim vijećnicima Kajin bi trebao imati većinu u Gradskom vijeću Buzeta. 'Zajedno smo dobili 80 posto mandata i obvezuje nas to povjerenje koje smo stekli među građanima. Ali nema podjele plijena i ucjena, a zajedno možemo puno učiniti. Transparentno da, ali prije svega zakonito', kaže Kajin.

Od prvih projekata koje misli ostvariti tu su dogradnja Doma umirovljenika, nastavak aglomeracije Buzet vrijedne 110 milijuna kuna, početak radova na zaobilaznici oko Buzeta te industrijske zone, pomoću kojih želi otvoriti grad prema Rijeci i Kopru.

  • +8
Damir Kajin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Buzet nije gospodarski devastiran grad, on je investicijski zapušten grad u kojem se u posljednjih nekoliko godina malo toga događalo. Ako bi se realiziralo samo ta četiri projekta, uz zgrade POS-a i nekoliko manjih investicija u uređenje staroga grada, mislim da bismo ostavili spomen iza sebe, pod uvjetom da se gospodarstvo očuva na sadašnjoj razini', poručuje Kajin.

>>> Pad najjače regionalne stranke, IDS gubi Istru pod nogama; Puhovski: Mislili su da je Učka veća od Himalaje <<<

Iako je na vlast u Buzetu došao kao nezavisni kandidat uz podršku SDP-a, Kajin je godinama bio visoki dužnosnik IDS-a, s kojim se rastao 2013. Upitali smo ga kako gleda na rezultate izbora u Istarskoj županiji, u kojoj je IDS izgubio niz općina i gradova, a nekolicinu od njih preuzeli su upravo nezavisni kandidati.

'Sada imamo posve novu arhitekturu Istre. Ova poruka IDS-u bila je brutalna iako treba biti pošten i reći da ovako dalje više nije moglo ići. Istra je zaslužila promjenu jer nam se politika počela svoditi na feštice i parolice 'mi smo Istrijani, drugi nas eksploatiraju', ne priznajući činjenicu da od 2017. više novca povlačimo iz državnog proračuna nego što uplaćujemo u njega. Samo propast Uljanika koštala je porezne obveznike 4,5 milijardi kuna. To je ekvivalent 10 tisuća stanova od 50 kvadrata, u kojima može biti smješteno stanovnika koliko ima Pula. Ima i gora stvar od propasti Uljanika, a to je da su nam institucije kontaminirane, bilo da je riječ o lokalnoj samoupravi, javnim poduzećima, o DORH-u i dijelu pravosuđa, a jučer i policije. Osobno smatram da je to daleko veća šteta od 4,5 milijardi kuna, koliko je država isplatila za jamstva za Uljanik', kaže Kajin.

'IDS-u se nije dogodio crni labud, nego je na dan izbora sletjelo cijelo jato crnih labudova, kao da su ovdje organizirali neki svoj kongres. Činjenica je da IDS neće biti isti, a Istra je 90-ih godina bila IDS. To je povijesna stranka, ja sam živio za IDS i učlanjivao ljude u Buzeštini, sjevernoj Istri, Liburniji. Budite uvjereni da nisam spokojan zbog toga, ali drugačije nije moglo ići. Ekipa oko Miletića nije prepoznala trendove, a kamoli da je bila sprema solidarizirati se i dijeliti sudbinu s građanima. Ako se dogodi ponavljanje izbora za župana na samo jednom mjestu u Puli, a razlika je 54 glasa, Miletić neće postati župan. Ovi izbori nisu bili glasanje za SDP-ova Danijela Ferića, nego su bili kontra Miletića i politike koja je postala teret Istri', kaže Kajin.

Iako je sada akter na lokalnoj razini, Kajin iza sebe ima godine iskustva u nacionalnoj politici. Ne namjerava ponovno postati saborski zastupnik, kaže na naše pitanje.

'Preko 20 godina bio sam u Saboru, u Županijskoj skupštini i vijećnik i predsjednik Županijske skupštine. Meni ništa u ovom trenutku nije preokupacija osim Buzeta i dobre suradnje s državnim institucijama, počevši od Vlade, predsjednika RH, župana i naših okolnih gradova i općina. Uvijek vodeći računa o tome da nakon proteka ovog mandata treba ostati čovjekom i nadati se da ćete u svakoj konobi na području vašeg rada biti dobro dočekani i da ćete moći popiti čašu vina ili da ćete moći ući u svaki stan, popiti kavu i popričati sa svojim sugrađanima', kaže nam.

Kajin ne namjerava odraditi više od jednog mandata na čelu grada, jasno daje do znanja. 'Ne planiram više mandata jer ću nakon ovog mandata imati 62 ili 63 godine, to nije starost, ali to su zrele godine. Mislim da u ovim godinama Buzetu mogu dati puno više nego kada sam bio puno mlađi. Ako ništa, onda sigurnost, stabilnost koju su prepoznali moji sugrađani. Jer nemojte misliti da ovi aktivistički pokreti nisu mogli napraviti darmar i na području Buzeta', zaključuje Kajin.