NEISPUNJENA OBEĆANJA

'Kad Čobanković neće u Brod, mi ćemo u Zagreb!'

15.09.2010 u 20:28

Bionic
Reading

Zbog neispunjenog obećanja ministra Petra Čobankovića da će s Alatnicom iz Slavonskog Broda potpisati ugovor o proizvodnji protugradnih raketa, stotinjak radnika te tvrtke ujutro će krenuti autobusima u Zagreb

Ogorčeni jer je zbog uvoza raketa već 50 njihovih kolega ostalo bez posla, radnici, koji i sami strahuju za svoja radna mjesta, od 11 do 13 sati prosvjedovat će pred Ministarstvom poljoprivrede.

'Nadamo se da će nas ministar Čobanković sutra primiti i da će obećani ugovor biti konačno potpisan! Ministar je to obećao već u dva navrata, no do danas nije ispunio obećanja. Ukoliko nas sutra ne primi, spremni smo i za drugu vrstu prosvjeda', rekao je za tportal Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, koji daje punu potporu radnicima Alatnice.

Direktor Alatnice Nikola Veočić tvrdi da država pogoduje jakom uvozničkom lobiju raketa, uništavajući tako domaćeg proizvođača i radna mjesta.

Veočić ističe da se protugradne rakete od 2005. godine uvoze iz Srbije i Crne Gore, umjesto da se proizvode u pogonima jedinog registriranog proizvođača protugradnih raketa u Hrvatskoj.

Naglašava i da cijena uvezenih protugradnih raketa nije ništa manja od cijene raketa domaćeg proizvođača.

'U proteklih pet godina u Hrvatsku se godišnje uvozilo između četiri i šest tisuća protugradnih raketa. I dok domaći proizvođač dobiva mrvice, uvoznici zadovoljno trljaju ruke. Do sada su uvezli oko 26.000 protugradnih raketa iz Srbije i Crne Gore.

Cijena jedne rakete je 1860 kuna, bez PDV-a, te je lako izračunati koliko smo mi, kao domaći proizvođač, do sada izgubili zbog spomenutog uvoza', rekao je u nedavnom razgovoru za tportal direktor Alatnice Nikola Veočić.

Proizvodnja protugradnih raketa Alatnici je od 1994. zamjenski program za vojnu proizvodnju te čini trećinu proizvodnog programa tvrtke. Gubitak posla s raketama do sada je već ugasio 50-ak radnih mjesta, a sudbina preostalih sto i dvoje zaposlenih je upitna.

Potpisivanje spornog ugovora o proizvodnji protugradnih raketa omogućilo bi očuvanje postojećih radnih mjesta, ali i povratak na posao 30 do 40 radnika koji su završili na burzi rada.