sloboda govora

Južnokorejski sud srušio zabranu propagandnih letaka protiv Sjeverne Koreje

26.09.2023 u 18:27

Bionic
Reading

Južnokorejski Ustavni sud presudio je utorak da je zabrana slanja propagandnih letaka Sjevernoj Koreji neustavna, srušivši zakon koji je 2000. donijela liberalna stranka tadašnjeg predsjednika Moon Jae-ina, koji je želio bolje veze s Pjongjangom

Zakon, koji predviđa do tri godine zatvora ili novčane kazne od 30 milijuna vona (gotovo 21.000 eura), bio je meta velikih kritika aktivista za ljudska prava i konzervativnih zastupnika koji su smatrali da krši pravo na slobodu govora.

Ministarstvo ujedinjenja koje se bavi interkorejskim pitanjima pozdravilo je presudu istaknuvši da je zakon kršio pravo sjevernokorejskih građana na znanje.

U presudi, koja je donesena sa sedam glasova za i dva protiv, navodi se da je zakon o zabrani distribucije letaka pretjerano ograničavao slobodu govora, objavio je sud u sažetku presude.

U odredbi zakona navodilo se da je slanje letaka potencijalni uzrok opasnosti i ozbiljne štete južnokorejskim građanima, osobito onima koji žive u blizini granice u slučaju da Sjeverna Koreja odgovori silom.

Odluka o poništenju zakona stupa na snagu odmah.

Skupine koje su vodili sjevernokorejski prebjezi i drugi aktivisti slale su proturežimske letke u Sjevernu Koreju zajedno s hranom i USB stickovima s južnokorejskim vijestima i dramama, obično balonima ili u bocama niz rijeke. Letci su često bili isprintani na malim plastičnim vrećicama, koje su ondje jako tražene, a sadržavali su oštre kritike sjevernokorejskog režima.

Sjeverna Koreja to je jako kritizirala kao zapreku poboljšanju odnosa. Neki stanovnici pograničnih gradova tvrdili su da su letci raspirivali napetosti i ugrožavali njihovu sigurnost.