SEUL DOBIO NOVO VODSTVO

Južnokorejci za predsjednika izabrali 'Tamnog kralja'

10.05.2017 u 17:27

Bionic
Reading

Nakon političke krize koju je izazvala sada već bivša južnokorejska predsjednica Park Geun-hye zbog korupcijskog skandala, ta azijska zemlja u utorak je dobila novog predsjednika Moon Jae-ina koji je u inauguracijskom govoru najavio da će izgraditi 'veliku i ponosnu Koreju'

Moon Jae-in, koji je na upravo održanim predsjedničkim izborima bio kandidat Demokratske stranke, premoćno je pobijedio ostale protukandidate, među kojima je bio i kandidat vladajuće Slobodarske korejske stranke Hon Jun-pyo, a koji je nakon izbornog poraza izjavio kako će biti 'sretan u ponovnom izgrađivanju propale stranke'.

Izborni pobjednik je, pak, nakon proglašenja pobjede izjavio da će izgraditi novu naciju.

Moon se zalaže za pacifikaciju i ujedinjenje dvaju Koreja, najavljujući kako bi prvi predsjednički posjet mogao biti upravo Pjongjangu, što je naišlo na kritike desno orijentiranih Južnokorejaca. Sebe smatra prijateljem Washingtona kojem zahvaljuje na svesrdnoj gospodarskoj pomoći, a najavio je i niz projekata kojima planira stvoriti čak 810.000 novih radnih mjesta.

Novi predsjednik bio je na meti kritika LGBT zajednice, budući da je tijekom predsjedničke debate izjavio kako se ne podržava homoseksualce unutar južnokorejske vojske.

Moon je, inače, oženjen glazbenicom Kim Jong-suk s kojom ima dvoje djece. Po vjeroispovijesti je katolik, a nosi nadimak 'Tamni kralj' zbog fizičke sličnosti s istoimenim likom iz japanskih mangi.