'TO BI BILA OBJAVA RATA'

Južnoafrička Republika u dilemi: Trebaju li ili ne uhititi Putina?

18.07.2023 u 18:56

Bionic
Reading

Uhićenje Vladimira Putina značilo bi objavu rata Rusiji, ocijenio je predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa u dokumentima objavljenim u utorak, dok traje nacionalna rasprava o dočeku ruskog predsjednika na sastanku na vrhu BRICS-a koji se održava u toj zemlji.

Putin je pozvan na samit te skupine pet zemalja s brzorastućim gospodarstvima (Južnoafrička Republika, Brazil, Kina, Indija i Rusija) koji se od 22. do 24. kolovoza treba održati u Johannesburgu, a trenutno njome predsjeda Pretorija.

No Međunarodni kazneni sud (ICC) je za ruskim predsjednikom izdao tjeralicu za ratni zločin zbog "deportacije" ukrajinske djece nakon invazije na Ukrajinu, što Moskva odlučno odbija.

JAR kao član ICC-a u načelu bi morao uhititi Putina ako stupi na njegov teritorij. To je ozbiljna diplomatska dilema za Pretoriju koja nije osudila Moskvu od početka rata u Ukrajini.

No slučaj se pretvorio u pravno pitanje otkad glavna južnoafrička oporbena stranka Demokratski savez (DA) pokušava pravnim putem prisiliti vladu da osigura Putinovo uhićenje i izručenje ICC-u ako uđe u zemlju.

U izjavi koju je dao pod prisegom Ramaphosa je zahtjev DA-e nazvao "neodgovornim".

"Rusija je jasno rekla da bi uhićenje njezina aktualnog predsjednika bilo isto što i objava rata. Ne bi bilo u skladu s našim Ustavom da riskiramo uvodeći zemlju u rat s Rusijom", napisao je, ocijenivši da se to kosi s njegovom dužnosti da štiti zemlju.

JAR nastoji dobiti izuzeće od pravila ICC-a uz obrazloženje da bi Putinovo uhićenje ugrozilo "sigurnost, mir i državni poredak", dodao je Ramaphosa u tom tekstu s nadnevkom iz lipnja koji je isprva imao oznaku tajnosti, ali je sud poslije odlučio objaviti ga.

U nedavnom razgovoru za tamošnje glasilo, južnoafrički potpredsjednik Paul Mashatile rekao je da njegova vlada pokušava uvjeriti Vladimira Putina da ne dolazi, ali zasad bez uspjeha.