pametan plan

Jurčić preporučio građanima da kiseljenjem kupusa štede, a evo što je predložio Vladi RH

25.08.2022 u 23:58

Bionic
Reading

Ekonomist Ljubo Jurčić gostovao je u RTL Direktu nakon što je njegova izjava o štednji kiseljenjem kupusa i stvaranjem zimnice postala hit

Ekonomist Ljubo Jurčić gostujući u RTL Direktu rekao je kako nije ni slutio da će njegova izjava postati hit na društvenim mrežama. Kaže kako je do ponoći imao stotinu poruka i komentara. Dodao je kako dolazi iz Hercegovine gdje su malo siromašniji nego u Zagrebu.

'Dolje se sve radi, držimo svinje, sadimo krumpir, povrće, radi se zimnica. Plaće su dva puta manje, ne može se kupiti novi mobitel, ali kuća je uvijek puna hrane. Kad dođete kod mojih susjeda u Hercegovinu, kuća je puna hrane. Ako imamo velike dohotke, hrana nije bitna, ali kad cijene krenu rasti držite se onoga što je najbitnije. Hrana i energija.', kaže Jurčić koji na pitanje kako se opskrbiti do kraja godine odgovara:

'Individualno je, ne kupuju se proizvodi koji nam hitno ne trebaju. Kad gledate ono što morate kupovati, onda idete na način kao što sam rekao da preskočite maloprodaju, veleprodaju, ali to je uvijek individualno, a tu se ljudi naši u teškim prilikama dobro snalaze.', kaže. 

Na pitanje što Vlada može učiniti odgovara:

'Neka vrsta vaučera. Ovo je sve priča pod pretpostavkom da Vlada neće napraviti dobre mjere, a 80-90 posto ovisi o Vladi. Vlada treba imati socijalnu politiku, znati socijalnu strukturu građana i imovinsko i dohodovno stanje da vidi kome to stvarno treba. Koji proizvodi i koje proizvodnje su bitni. Oni koji su bitni za život građana je jedno, a koje su proizvodnje bitne su one koje puno zapošljavaju. I usmjeriti se na te dvije grupe sektora i njima mora osigurati razvijeni sustav, jeftinije inpute da na početku proizvodnje se smanje troškove', govori ekonomist Jurčić koji se pita tko je pitao za proračun kad je krenuo rat.

'Novca je trebalo biti za municiju, za oružje, protiv rata i krize. Ovo je ista situacija. Čuvamo građane i poduzeća. Zato postoji država. Ovo nije razbacivanje, ovo je spašavanje građana i poduzeća, ali se mora napraviti pametan plan', poručio je ekonomist.