bivša premijerka

Julija Timošenko o Putinovoj agresiji: Sila može biti zaustavljena samo silom

29.02.2024 u 20:43

Bionic
Reading

Putinovu agresiju na Ukrajinu za Hrvatsku televiziju komentirala je ukrajinska političarka i bivša premijerka Julija Timošenko. S njom je u Kijevu razgovarala Elizabeta Gojan. Isječak iz šireg razgovora objavljen je u središnjem Dnevniku HTV-a

'Ja se iskreno nadam da su iz ovoga sada izvedeni zaključci. I da se shvaća kako za Putina vrijedi samo zakon sile, a ne diplomatski pregovori, ni međunarodno pravo. Njegova je snaga u tome što on sistematično gazi preko crvenih linija u svijetu i to mu daje dodatne mogućnosti napadati cijele nacije. Zato sila može biti zaustavljena samo silom. Nažalost. Danas Ukrajina drži otpor za cijelu Europu i za cijeli mirni svijet', rekla je bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko u razgovoru za HTV.

Timošenko je bivša ukrajinska premijerka u dva mandata prije poraza na predsjedničkim izborima 2010. godine. Bila je najistaknutija suradnica Viktora Juščenka tijekom Narančaste revolucije 2004.

Revolucija, odnosno niz prosvjeda i političkih događanja, uslijedila je nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u zemlji za koje se utvrdilo da su bili namješteni u korist Juščenkovog promoskovskog protukandidata na izborima.