kiša pada satima

Jug Hercegovine pod vodom: Odroni, bujice, poplavljeni podrumi kuća...

25.02.2024 u 19:03

Bionic
Reading

U južnom dijelu Hercegovine došlo je do plavljenja stambenih i gospodarskih objekata, prometnica i poljoprivrednih površina, te odrona na cestama uslijed nabujalih potoka i izlijevanja rijeka koji su nastali zbog obilne kiše koja pada satima

Najteža je situacija u mjestu Gabela Polju u Gradu Čapljini nedaleko od granice s Hrvatskom. Tamo su poplavljeni podrumi obiteljskih kuća, a voda je opkolila cijela naselja. Velike poljoprivredne površine, uključivo i plastenike, se nalaze pod vodom zbog obilne kiše koja ne prestaje padati u posljednja 24 sata. Tamo je i više ulica poplavljeno.

U jedinom bosanskohercegovačkome gradiću na moru, Neumu, bujice su onemogućile prometovanje. U središtu ovoga gradića ulice se posve nalaze pod vodom. Na pojedinim prometnicama došlo je do odrona kamenja i veće količine pijeska zbog čega su te ceste bile zatvorene.

Nastavak padalina očekuje se i tijekom noći na ponedjeljak. Sve rijeke u Hercegovini su u porastu, no za sada ne prijeti njihovo izlijevanje iz vodotoka.