komunikacijska analiza

Jučer je pokazao da ga ne zovu bez razloga 'soft Joe': 'Biden će biti emotivan i na inauguraciji, glavnu poruku mora poslati onima koji nisu glasali za njega'

20.01.2021 u 13:48

Bionic
Reading

Uoči današnje inauguracije za 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden oprostio se od svojih sugrađana u Delawareu, saveznoj državi u kojoj je rođen i odrastao, a govor će biti zapamćen po iznimno emotivnim porukama i suzama kada je spominjao svoga sina Beaua, koji je umro 2015. godine od tumora na mozgu. Politički analitičar Jerko Trogrlić za tportal analizira spomenuti nastup, kao i očekivanja od današnjeg inauguracijskog govora

'Ovo jučer bilo je tipično za Bidena, nije bez razloga to da ga zovu 'soft Joe'. Nije to bio govor sa snažnim porukama, ni blizu na razini Obame, no jasno je da njegovu pojavu demokrati - pogotovo oni educiraniji, dio intelektualnih elita - svejedno promatraju kao 'novu zoru', a trenutak je sličan onome kada je Margaret Thatcher sišla s vlasti u Britaniji. Nadaju se da SAD opet može biti ono što je nekad bio', kaže Trogrlić, iako on osobno nije uvjeren u takav razvoj događaja.

'Ta zemlja uvijek je bila označena kao podijeljena, ali u trenutku inauguracije svi su postajali jedno i brisali međusobne razlike. Inauguracija je bila simboličan dan pomirbe, spajanja i jedinstva, proslava demokracije, neovisno o tome je li na izborima pobijedio Obama, Bush prije njega ili Trump nakon njega. Danas to nije tako: čak 60 posto republikanaca vjeruje da su izbori bili ukradeni i smatra Trumpa svojim predsjednikom, što je baš gadna podijeljenost. I drugo, istraživanja pokazuju da više od 50 posto svih Amerikanaca ne vidi prijetnju u vanjskim neprijateljima, teroristima i slično, nego kao najveću opasnost označavaju - druge Amerikance. To se dosad nije dogodilo', upozorava Trogrlić.

Trump i Biden možda jesu vršnjaci, no njih dvojica su po Trogrliću potpuna suprotnost: dok je dosadašnji američki predsjednik bio verbalno agresivan i napadao sve oko sebe, budući nastupa pomirljivo i ne skriva emocije. Tako ih, vjeruje, neće skrivati ni u inauguracijskom govoru.

'Da, on će biti emotivan, ali glavna Bidenova poruka mora biti snažna i mora biti upućena prije svega ljudima koji nisu glasali za njega. I on i Trump imaju ogroman zadatak pokušati 'zalijepiti' nikad razjedinjeniju naciju, a vidimo da Trump barem pokušava poslati neke pomirljive poruke. Nastupni govori novih američkih predsjednika uvijek su pozivali na jedinstvo i zajedništvo, ali nikada nisu imali važnost kao danas, naprosto zato što se u prethodnim slučajevima nacija refleksno ujedinjavala. Za Amerikance je novi predsjednik uvijek bio samo 'predsjednik' i uživao bi ogromnu podršku nakon izbora, no ako 60 posto glasača jedne stranke danas smatra da su izbori bili ukradeni, oni zapravo ne priznaju Bidena. To je vrlo zapaljiva situacija u kojoj se događaji mogu nepredviđeno razvijati', dodaje ovaj analitičar.

  • +20
Joe Biden u suzama Izvor: Profimedia / Autor: JIM WATSON / AFP / Profimedia

'Dakle očekujem da će glavne poruke večerašnjeg govora biti upućene republikancima dok će demokrate novi predsjednik pozvati da ne likuju zbog pobjede i ne budu osvetoljubivi. Sve ostalo, pa i vanjska politika i uloga SAD-a u svijetu, bit će izvan glavnog fokusa', zaključuje Trogrlić.