PRVI INTERVJU

Jovanovićev nasljednik: Bilo bi nepristojno odbiti!

11.06.2014 u 11:08

Bionic
Reading

Prema izvorima bliskim vladajućima, sada je već sasvim izvjesno da će premijer Zoran Milanović danas na mjesto dosadašnjeg ministra obrazovanja i znanosti Željka Jovanovića dovesti Vedrana Mornara, bivšeg dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva

U kratkom razgovoru za tportal Mornar, koji se sam u medijima često izjašnjavao kao 'radikal u obrazovanju' i promovirao drastične promjene koje bi trebale osigurati bolje rezultate, kako mladih na PISA testovima, tako i fakulteta na rang listama, objasnio je zašto je prihvatio ponudu i kako se osjeća suočen s odgovornošću i težinom zadatka.

'Za sada još ne mogu govoriti o svojim planovima. Neka stvar prvo prođe na Vladi', rekao je Mornar.

'No manje-više sam već sve rekao u svojim javnim nastupima u medijima. Htio bih krenuti u rasterećenje djece od osnovne škole kako težinom udžbenika, tako i količinom sadržaja, preko srednje škole i jačanja državne mature, do uspostavljanja nekakvih partnerskih, korektnih odnosa između sustava visokog obrazovanja i Ministarstva u kojima su do sada uvijek frcale iskre', objasnio je Mornar.

Ponuda koju bi bilo nepristojno odbiti

Na pitanje je li mu bilo teško donijeti takvu odluku samo godinu i pol prije kraja mandata Vlade i prihvatiti se posla ozbiljnih reformi u jednom od najznačajnijih resora koje niti jedan ministar do danas nije uspio provesti do kraja, Mornar odgovara potvrdno: 'Bila je to vrlo teška odluka. Tu ja osobno i moja obitelj puno gubimo, međutim takvu ponudu je nepristojno odbiti i mislim da kada pričaš naokolo da imaš nekih ideja kako nešto popraviti i kada ti netko kaže 'evo, izvoli', mislim da je to offer you can not refuse', zaključio je budući ministar.

Težak posao

Da Mornaru neće biti lako, jasno je svim poznavateljima situacije u našem obrazovnom sustavu i akademskoj zajednici. Među ostalim, već danas u kabinetu Vlade trebala bi biti usvojena strategija razvoja obrazovnog sustava koju će novi ministar naslijediti od svojeg prethodnika. Prilično je izvjesno da će mu ona u dobroj mjeri odrediti viziju i vezati ruke.

Jedan od njezinih tvoraca, prof. Neven Budak za tportal je rekao da bi budući ministar trebao izvršavati tu strategiju, a ona ne smije biti previše radikalna.

'Kada strategija bude prihvaćena, što će, nadam se, biti do kraja ljeta, on bi se trebao ponašati u skladu s njom. Strategija donosi puno ozbiljnih izmjena, samo možda ne brzinskih i preradikalnih. Ne možemo rušiti sustav, nego ga moramo popravljati', objasnio je.

Budak je u razgovoru također demantirao medijske napise prema kojima je bilo planova da dobije mjesto prvog čovjeka zasebnog Ministarstva znanosti i tehnologije.