MILORAD PUPOVAC ODGOVARA:

'Josipović se ponaša nepredsjednički i protuustavno!'

18.04.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Milorad Pupovac odgovorio je za tportal predsjedniku Ivi Josipoviću rekavši da je postupio nepredsjednički te je prekršio svoje ovlasti i izišao izvan ustavnih okvira

'Predsjednik je progovorio ne jezikom predsjednika Republike, nego je postao glasnogovornikom onih s kojima je sklopio pakt, a koji su oponenti SDSS-a i SNV-a', rekao je Pupovac misleći na Veljka Džakulu, kojega je Josipović pozvao u Knin na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, pritom ignorirajući izabrane predstavnike srpskog naroda u Hrvatskoj.

Pupovac smatra da se radi o jedinstvenom slučaju u hrvatskoj povijesti i nečemu što do sada nije napravio nijedan od hrvatskih predsjednika - da na takav način napadne izbranog narodnog zastupnika kao institucije i politiku jedne manjine.

Kaže da je predsjednik odlučio žrtvovati njihovo političko prijateljstvo i partnerstvo zbog svog poslovnog prijateljstva i dojučerašnjeg partnerstva u poslu s naplatom autorskih honorara te želi zaštititi svoje dojučerašnje partnere od pitanja koja novinari Novosti postavljaju o tim poslovima. 'Predsjednik se ne želi upuštati u polemiku s novinarima Novosti i odgovoriti na pitanja o izvlačenju novca iz ZAMP-a preko Emporiona, već optužuje Ivicu Đikića da mu ja pišem tekstove, što je ispod moje časti i njegove kao novinara', kazao je Pupovac.

Demantirao je netransparentno trošenje novca Srpskog narodnog vijeća (SNV), rekavši da je riječ o starim optužbama onih s kojima je predsjednik sklopio savez, a odbacili su ih DORH i Ministarstvo financija. 'Znači li to da predsjednik ne poštuje odluke državnih institucija?', zapitao je Pupovac.

'Legitimno političko pregovaranje i dogovaranje predsjednik naziva reketarenjem i zalijepio nam je etiketu mafijaša. Kaže da smo monopolisti, a SDP već 22 godine vlada ljevicom u Hrvatskoj ili IDS u Istri, ali oni nisu monopolisti. Predsjednik se igra vatrom, ugrožava Ustav i narušava demokraciju', poručuje Pupovac.

'Optužuju nas da smo prepreka pomirenju Hrvata i Srba', kaže Pupovac, a on je ukupno 22 godine života potrošio zalažući se za pomirenje ne samo u Hrvatskoj, nego i u BiH i Kosovu, i po tome je poznat i u zemlji i inozemstvu.

'Predsjednik Republike je debelo izišao iz okvira Ustava, ograničava rad zastupnika, destabilizira poziciju nacionalne manjine i ušutkava manjinske novine', smatra predsjednik SNV-a Pupovac.

U Josipovićevom pismu, navodi Pupovac, ima elemenata koji se mogu okarakterizirati kao kleveta i ako bude poduzimao ikakve korake, to će biti u tom smjeru.