VITA JELA

Josipović s Bandićem gradi Sanaderov Spomenik domovini

25.01.2014 u 18:29

Bionic
Reading

Josipović s Bandićem gradi Sanaderov Spomenik domovini

Izgradit ćemo veliki Spomenik domovini i tako ćemo napokon ovjekovječiti sve hrvatske žrtve od stoljeća sedmog do Domovinskog rata i današnjih dana - izjavio je Predrag Matić, ministar branitelja, nakon što je sa svojim kolegom, ministrom obrane Kotromanovićem na sastanku kod predsjednika države Ive Josipovića podupro plan zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se u središtu Zagreba, na prostoru bivše tvornice Gredelj i Paromlina, izgrade Vojni muzej i Spomenik domovini.

Inicijativa za taj graditeljski poduhvat nije došla od nazočnih ministara, kako je to rekao predsjednik Josipović, nego upravo iz njegovog ureda. Šef države tako se našao u Sanaderovim cipelama. Jer, Bandić je isti plan već jednom prodao. Spomenik domovini još je 2006. uglavio graditi s Ivom Sanaderom. Sklopili su dogovor, javno ga objavili, tadašnja je vlada o tome donijela odluku, formirano je i povjerenstvo u kojem je bivši premijer bio predsjednik, a zagrebački gradonačelnik njegov zamjenik. Al' ta je tikva davno pukla, pa je sada Bandić za svoje megalomanske, navodno, domoljubne egzibicije našao novog kompanjona. Još jedna zanimljiva koincidencija: Sanader se isto sjetio dizati Spomenik domovini godinu dana prije izbora.

Izgradnja velebnih spomenika u zemlji koja je ekonomski na koljenima? U državi koja je pred bankrotom, u kojoj broj nezaposlenih juri prema 400 tisuća, u kojoj siromaštvo galopira, mladi odlaze, u kojoj se režu plaće, a u bolnicama nema lijekova ni zavoja? Inicijatori i podupiratelji takvih ideja ne korespondiraju s hrvatskom stvarnošću. Nemaju osjećaja ni obzira prema teškoj socijalnoj depresiji. Takvo je ignorantsko ponašanje potpuno nerazumno i neshvatljivo. Planom o podizanju Spomenika domovini repetiraju neke grandomanske obrasce. Najveći su monumenti u zemljama u kojima narod gladuje.