TEK ŠEST MJESECI U ZATVORU

Josipović pomilovao ubojicu britanskog vojnika

Bionic
Reading

Hrvatskim sudovima trebalo je 16 godina da bi sankcionirali pogibiju mladog engleskog vojnika Simona Leeja Terencea Jeansa koji je smrtno stradao od ozljeda zadobivenih u Kaštel Lukšiću u rujnu 1996. godine. S druge strane, Komisiji za pomilovanje predsjednika Republike bilo je dovoljno da Dean Škaro, osuđen za taj zločin, u zatvoru proboravi nekih šest mjeseci da bi predložila umanjenje kazne

Škaro je pravomoćno osuđen na godinu i pol dana zatvora u travnju prošle godine. Odlukom predsjednika Republike Ive Josipovića, a na preporuku njegove Komisije za pomilovanja, Škari je 4. listopada ove godine kazna umanjena za šest mjeseci. Preporuku je Komisija donijela, kako stoji u odluci o pomilovanju, još 24. travnja 2013. godine, piše Slobodna Dalmacija

Škaro se na odsluženje kazne javio 20. rujna 2012. godine, pa je preporuka Komisije došla ekspresno brzo: osuđenik je u vrijeme kada je donesena preporuka u zatvoru proveo jedva šest mjeseci. Deana Škaru je tijekom suđenja branio Evelin Tonković.

Odvjetnik Tonković postao je u siječnju 2012. godine zamjenik ministra unutarnjih poslova, tri mjeseca prije nego što je presuda Škari postala pravomoćna. Riječ je o slučaju u kojem se Hrvatska izblamirala kao u malo kojem sličnom postupku. Ostat će zapamćen po borbi Terencea Edwarda Williama Jeansa za pravdu za svoga sina. Terence Jeans godinama je pohodio Hrvatsku i njezine sudove, pokušavajući natjerati naše pravosuđe da konačno donese presudu u ovom slučaju.

Njegov sin stradao je kada je udaren sleđa kamenom po glavi tijekom tučnjave između engleskih vojnika i lokalnih izgrednika. Simon Jeans u tučnjavi nije sudjelovao, stajao je postrani s rukama u džepovima i govorio: 'No problem.' Nakon što ga je udario kamenom po glavi, Škaro je pobjegao. Jeans je prebačen u bolnicu u Engleskoj gdje je i preminuo devet dana poslije zbog krvarenja u mozgu.

Prema presudi Županijskog suda u Splitu, i zatim Vrhovnog suda, udarac je zadao Dean Škaro (33), tada 17-godišnjak, koji je naposljetku kažnjen s godinu i pol dana zatvora. Na Županijskom sudu u Splitu, nakon što je prethodne dvije presude Vrhovni sud ukinuo, sredinom 2011. Škaro je bio osuđen uvjetnom kaznom od 11 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od pet godina. No, prethodno je spis, nakon prve presude, toliko dugo čekao na pravorijek Vrhovnog suda da su svi ostali okrivljenici za sudjelovanje u tučnjavi oslobođeni zbog zastare.