O FINANCIRANJU I KAMPANJI

Josipović: Nadam se potpori i dijela desnice

18.01.2014 u 19:38

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je, u povodu medijskih napisa da se našao sukobu interesa jer ga je bez naknade operirao liječnik iz inozemstva, rekao da Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa treba prepustiti da odradi svoj posao te istaknuo kako je izbor liječnika zajamčen zakonom i na što svatko ima pravo.

"Drago mi je da će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obraditi cijeli predmet i mnoge će stvari nakon toga izgledati drugačije nego što su izgledale u nekim medijima", rekao je predsjednik Josipović nakon obilježavanja 70. obljetnice Desetog zagrebačkog korpusa, odgovarajući novinarima na upite kako komentira medijske napise da se našao u sukobu interesa jer ga je bez naknade operirao estetski kirurg iz Njemačke, te zašto je izabrao liječnika iz inozemstva.

Ističući kako se nakon operativnog zahvata osjeća vrlo dobro i da je opet u punom pogonu, predsednik Josipović rekao je da je pravo izbora liječnika zajamčeno zakonom svima.

"Iskoristio sam svoje pravo i izabrao liječnika kojega znam i kao prijatelja i u kojeg imam povjerenja", kazao je. Smatra kako su zdravstveni detalji privatna stvar. Javnosti, dodao je, jedino treba biti važno je li netko na javnoj dužnosti sposoban i u kojoj mjeri obavljati svoju dužnost, te je li sve bilo u skladu sa zakonom, što će provjeriti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Predsjednik Josipović prošlog je tjedna operiran u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru, gdje mu je rekonstruiran očni kapak. Operirao ga je dr. Milomir Ninković, predsjednikov prijatelj i jedan od najboljih europskih plastičnih kirurga koji trenutačno radi u Njemačkoj. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika provjerit će medijske informacije o mogućem sukobu interesa predsjednika Republike Ive Josipovića.

Predsjednik Josipović je, upitan vidi li sukob interesa u slučaju pomoćnika ministra financija Branka Šegona, rekao kako nije upoznat s detaljima te se ne bi usudio odgovoriti. Smatra kako i za to postoje nadležna tijela koja će sve provjeriti.

Novinari su ga pitali i slaže li već sad financijsku konstrukciju za predstojeće predsjedničke izbore, napominjući da SDP još otplaćuje kredit za njegovu prošlu kampanju. Josipović je rekao da to još ne radi i zahvalio SDP-u za kandidaturu i pomoć u prvom mandatu. "Nadam se da ću i u narednom izbornom ciklusu imati potporu, ne samo SDP-a, nego i drugih stranaka - i lijevog i desnog centra i centra, a možda i pokoje stranke s desnog centra", kazao je Josipović.