INTERVJU ZA GLOBAL TIMES

Josipović: Hrvatska će postati kineska 'vrata u Europu'

28.10.2013 u 08:44

Bionic
Reading

Hrvatska želi produbiti suradnju s Kinom i postat će 'nova vrata u Europu' za kineske ulagače, rekao je predsjednik Ivo Josipović u ekskluzivnom razgovoru za Global Times, utjecajni kineski dnevnik na engleskom jeziku pod okriljem službenog glasila kineske Komunističke partije, Narodnog dnevnika (People's Daily)

Josipović je opisao odnose Hrvatske i Kine kao 'uistinu izvrsne', ali je priznao da gospodarski odnosi 'nisu onoliko dobri koliko bi mogli biti'.

Josipović je rekao da Hrvatska mora prilagoditi svoje gospodarstvo Europskoj uniji i da se vjerojatno više fokusirala na Europu. Međutim, dodao je da postoje temelji za bolju gospodarsku suradnju s Kinom.

Priznajući da Hrvatska nije osobito uspješna u privlačenju stranih ulagača, predsjednik Josipović najavio je da će olakšavanje izdavanja viza kineskim državljanima biti jedan od prioriteta hrvatske Vlade, piše Global Times.

Rijeka, najveća hrvatska luka, predstavlja 'veoma dobru novu priliku' za kineske tvrtke, rekao je Josipović. U prošlosti, objasnio je predsjednik, tvrtke koje su trgovale između Šangaja i srednje Europe zaključivale su da je im je najlakše ići preko Amsterdama ili španjolskih luka, iako to zahtijeva više vremena nego trgovina kroz Rijeku ili slovenski Kopar. Sada je kineska brodarska grupa COSCO započela razgovore s Hrvatskom oko ulaganja u razvoj riječke luke.

Nazivajući EU 'važnim klubom uspješnih zemalja', Josipović je rekao da je već pristupni proces pogurnuo Hrvatsku da postane bolje društvo prije 1. srpnja ove godine, kada se Hrvatska formalno priključila klubu.

Govoreći o trgovini između Kine i EU-a, Josipović je ustrajao u tvrdnji da će, unatoč prigovorima s obje strane, 'dobri odnosi i međusobno razumijevanje dovesti do nekog kompromisa'.

'Prema mom mišljenju, veoma je važno uspostaviti univerzalna i poštena pravila trgovine između Kine i Europske unije', dodao je Josipović.