BRITANSKI PREMIJER

'Još nije donesena odluka o vojnoj intervenciji u Siriji'

28.08.2013 u 10:33

Bionic
Reading

Britanski premijer Cameron kazao je da intervencija ne bi značila ulazak u rat na Bliskom istoku, već da je isključivo riječ o odgovoru na korištenje kemijskog oružja, ali da još nije donesena odluka o pokretanju intervencije. Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov upozorio je da bi vojno rješenje u Siriji destabiliziralo zemlju i Bliski istok

Podsjetivši da su sve zemlje svijeta još prije sto godina sjele i jednoglasno postigle sporazum da je upotreba kemijskog oružja neprihvatljiva, Cameron je kazao da su zastrašujuće snimke koji stižu iz Sirije rezultat upotrebe takvog oružja od strane sirijskog režima. On je naglasio da bi odgovor na te napade trebao biti lekcija da se takvo što više ne ponovi nigdje u svijetu.

'To ne znači ulazak u rat na Bliskom istoku, niti je u pitanju bilo kakva promjena naše politike prema Siriji. To nema veze s tim. Ovdje se radi isključivo o odgovoru na korištenje kemijskog oružja. Upotreba takvog oružja je zabranjena i svijet ne bi trebao ostati pasivan', kazao je Cameron.

Istaknuvši da postoje saznanja o skladištima kemijskog oružja sirijske vojske, Cameron je naglasio da bi pasivnost svijeta po tom pitanju ohrabrila tamošnji režim da još češće pribjegava takvim napadima.

Britanski premijer Cameron će danas predsjedavati sjednicom Vijeća nacionalne sigurnosti Velike Britanije, a tema sjednice je upravo situacija u Siriji. I britanski Parlament će sutra održati izvanrednu sjednicu i raspravljati o vojnoj intervenciji u Siriji.

Lavrov: Vojno rješenje u Siriji destabiliziralo bi Bliski istok

U telefonskom razgovoru u utorak s posebnim izvjestiteljem Arapske lige i UN-a Lakhdarom Brahimijem, Sergej Lavrov je inzistirao na činjenici da 'nema alternative političko-diplomatskom rješenju u Siriji, primijetivši da bi pokušaji vojnog rješenja doveli do dodatne destabilizacije stanja u zemlji i regiji'.

Njih su se dvojica 'dogovorila da u ovom kritičnom trenutku sve strane, uključujući strane aktere, moraju djelovati na iznimno odgovoran način i ne ponavljati greške iz prošlosti', piše u priopćenju.

U priopćenju objavljenom u utorak navečer ruska diplomacija je objavila da je Lavrov u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Johnom Kerryjem odbacio argumente prema kojima sirijska vlada stoji iza napada kemijskim oružjem.

U tom je razgovoru 'Kerry je izložio mišljenja navodno utemeljena na informacijama iz povjerljivih izvora prema kojima odgovornost za incidente tijekom kojih je vjerojatno korišteno kemijsko oružje leži na sirijskoj vladi'.

'Lavrov je odbacio takvo viđenje stvari izlažući argumente ruske strane', piše u priopćenju.