građani reicha

Još jedna velika racija u Njemačkoj: Policija pretresla stanove desnih ekstremista

23.11.2023 u 11:24

Bionic
Reading

Jutros su u velikoj akciji u osam njemačkih saveznih pokrajina policajci pretresli nekoliko objekata koje se dovode u vezu s tzv. Građanima Reicha (Reichsbürgeri). Prema informacijama DPA-a fokus policije bio je na jednom od čelnika ove desnoekstremističke skupine

Oko 280 njemačkih policajaca i specijalaca jutros je provelo racije diljem Njemačke u sklopu istrage o tzv. Građanima Reicha. Prema pisanju DPA-a 20 osumnjičenika tereti se za osnivanje zločinačke organizacije. Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Hermann (CSU) rekao je da postoji mogućnost do Građani Reicha nisu samo bizarni čudaci, nego bi mogli biti i opasni kriminalci. Osumnjičeni su stari između 25 i 74 godine.

Reichsbürgeri ili Građani Reicha su ljudi koji ne priznaju Saveznu Republiku Njemačku i njezinu demokratsku strukturu te žele uspostaviti Njemačku u povijesnim granicama. Odbijaju plaćati porez te su često u sukobu s vlastima. Procjenjuje se da su 2022. imali oko 23.000 pristaša, što je za 2000 više nego godinu ranije. Među njima je i više od 1000 desnih ekstremista.

Navodni vođa koji je bio fokus policajaca jutrošnje racije dolazi iz Bavarske, a policajci su ovog 58-godišnjaka posjetili i prije ove akcije. Tijekom racije u listopadu policija je uhitila pet pripadnika ove kontroverzne skupine.

Ova desnoekstremistička skupina u više je navrata prijetila državnim institucijama i vrijeđala ih, uglavnom na društvenim mrežama. Pojam Građani Reicha prvi put se pojavio u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, ali se njihova radikalizacija prati tek posljednjih nekoliko godina.Pod istragom su od 2021. kad se su na Telegramu počele širiti teze i teorije zavjere svojstvene Građanima Reicha.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'