KORUPCIJA NA PROMETNOM FAKSU

Još jedna presuda za prodaju ispita u slučaju Indeks

22.05.2012 u 16:55

Bionic
Reading

Šestero profesora zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti, uhićenih u slučaju Indeks 5, danas je proglašeno krivima za prodaju ispita pa je zajedno s dvoje studenata i tri posrednika osuđeno uglavnom na uvjetne zatvorske kazne.

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Željko Horvatović koji je ovaj slučaj nazvao 'dnom dna' Prometnog fakulteta bezuvjetne je zatvorske kazne izrekao tek optuženicima koji nisu priznali korupciju. To su ranije osuđeni profesor Damir Božičević kojemu je izrečena jedinstvena kazna od godine i devet mjeseci zatvora te posrednik Ante Bilušić, osuđen na godinu dana.

Profesoru Antunu Sertiću kazna od šest mjeseci zatvora zamijenjena je 60-dnevnim radom za opće dobro, dok su njegove kolege Nikola Đaković i Katja Bošković-Gazdović kažnjeni uvjetno na šest mjeseci uz trogodišnju zabranu rada u znanstveno-nastavnom zvanju.

Uvjetnu kaznu od šest mjeseci dobili su i profesori Senka i Husein Pašalić, posrednici Boro Nikić i Dražen Karlovčan te studenti Ivan Kulko i Marijana Karlovčan

Kulko koji je za 2.500 eura ‘položio’ čak 11 ispita, po riječima suca Horvatovića, ‘fakultet nije niti vidio’. Znao je jedino da studira, nisu mu bili poznati nazivi ispita, kao ni kada ih je ‘položio’, kazao je sudac obrazlažući presudu.

Inače, tijekom ovog suđenja petero profesora već je ‘sporazumno’ osuđeno nakon što su priznali nedjelo i nagodili se s tužiteljstvom.

Jedino je studentica Katica Miloš oslobođena optužbi da je ‘kupila’ ispit.

Antikorupcijska akcija ‘Indeks’ pokrenuta 2007. do sada je ‘urodila’ s pet optužnica i više desetaka optuženih profesora zagrebačkog Prometnog i Ekonomskog fakulteta, posrednika, studenata i članova njihovih obitelji.

Do sada je prvostupanjska presuda potvrđena samo u slučaju u kojemu je zbog kupnje ispita na Fakultetu prometnih znanosti na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeno devetero profesora i četvero posrednika, a 17 ostalih posrednika te studenata i članova njihovih obitelji kažnjeno je uvjetno. Osuđeni profesori dobili su i petogodišnju zabranu profesorskog rada.