podaci eurostata

Još jedna lista po kojoj su Hrvati najgori u EU: Imamo gadnih problema s krvnim tlakom

01.10.2021 u 14:51

Bionic
Reading

Dok Grci i stanovnici Cipra u udjelu stanovništva imaju registriran krvni tlak ispod prosjeka EU, najniži postotak bilježe u Irskoj. Hrvatska predvodi neslavnu listu s najvećim udjelom stanovnika s visokim krvnim tlakom u EU

Grčka i Cipar imaju 20 posto udjela u populaciji stanovnika iznad 15 godina koji su prijavili probleme s visokim krvnim tlakom, pokazuju najnoviji podaci Eurostata, piše greekcitytimes.

U prosjeku 22 posto stanovnika država u EU ima visok krvni tlak, no Hrvatska odskače daleko na toj listi. Prema posljednjim podacima kod nas čak 37 posto ljudi iznad 15 godina ima problema s visokim krvnim tlakom. Ispod nas su Mađari i Latvijci s 32 posto. Istovremeno, najmanje postotke bilježe u Irskoj, svega 12 posto, Luksemburgu, Rumunjskoj i Nizozemskoj gdje ih je 16 posto.

Udio žena koje su 2019. prijavile probleme s visokim krvnim tlakom u EU nešto je veći nego kod muškaraca, njih 23 posto u odnosu na 21 posto kod muškaraca.

I ovdje Hrvatska drži neslavno prvo mjesto s udjelom od 38 posto žena koje su prijavile probleme s visokim krvnim tlakom. Ništa nije bolje ni kad su u pitanju muškarci jer prema podacima Eurostata prvi smo i na toj listi. Čak 36 posto muškaraca u Hrvatskoj prijavilo je probleme s visokim krvnim tlakom dok su na drugom mjestu Mađari s 29 posto te Finci s 28 posto.