REKLAMA ZA FILM ILI NEŠTO DRUGO

Jezivi klaunovi stigli i u Hrvatsku? Policija smiruje građane

Bionic
Reading

Zbog pojačanog interesa javnosti za pojavu klaunova koji na ulicama plaše građane, policijski službenici provjeravaju svaku zaprimljenu dojavu, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP)

Čini se da je gerila marketinška kampanja za novi film 'It' (Ono) o strašnom klaunu Pennywiseu, a riječ je o obradi popularne istoimene serije snimljene 1990., odnosno o ekranizaciji romana Stephena Kinga koji u američka kina stiže iduće jeseni, stigla i u Hrvatsku. Bila riječ o kampanji ili trendu, policija smiruje strasti, a i mnogi građani vjeruju da se nepotrebno širi panika. No svaku dojavu valja provjeriti.

'Izvršenim provjerama utvrdili smo da su za sada evidentirane dvije takve dojave i to u PU osječko-baranjskoj. Izlaskom na mjesto događaja policijski službenici nisu bili u mogućnosti niti potvrditi niti opovrgnuti istinitost takvih dojava. Druge policijske uprave koje se spominju u medijskim natpisima za sada nisu zabilježile takve dojave', priopćio je MUP.

Poručili su i da ako građani raspolažu saznanjima o navedenim događajima ili sami budu u situaciji da ih se na bilo koji način straši, u svakom slučaju mogu i trebaju o tome izvijestiti policiju pozivom na broj 192, a policija će poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Prema pisanju medija, klaunovi koji straše prolaznike ovoga su tjedna viđeni i u Osijeku, Slunju i Bjelovaru te Petrinji, a dubrovačka policija intervenirala je u srijedu navečer u predgrađu Mokošica nakon dojave o dva klauna koji straše ljude pokraj osnovne škole. No tamo su utvrdili da je riječ o djeci mlađoj od 14 godina i u tom slučaju nisu pronađeni elementi prekršaja ili kaznenog djela, a tamošnja policijska glasnogovornica Andrijana Biskup kazala je da je policija obavijestila nadležne odgojno-obrazovne institucije i roditelje maloljetnika.

Fenomen klaunova koji straše ljude krenuo je iz SAD-a te se potom proširio na Veliku Britaniju i na dio ostalih zemalja u Europi. Njihova pojava zabilježena je tako i u Švedskoj, ali i Sloveniji, a na društvenim mrežama objavljene su brojne navodne fotografije i svjedočanstva o osobama maskiranima u klaunove koji straše ljude mašući noževima, palicama i drugim hladnim oružjem.