GLAS STRUČNJAKA

Jesu li u Hrvatsku stvarno stigli ubojiti stršljeni?

23.06.2014 u 16:34

Bionic
Reading

Hrvatskom se posljednjih dana širi panika zbog vijesti da su slovenski pčelari zabilježili najezdu azijskih stršljena ubojica te da se ova invazivna vrsta već pojavila u zapadnim dijelovima naše zemlje

Naslovi u nekim medijima objavljuju da je golemi kukac, koji leti brzinom od 60 km na sat i uzrokuje rane na tijelu nalik na one od metaka te godišnje odnosi na desetke života na istoku Azije, već viđen u Istri kod Medulina.

No naši pčelari ističu da dolazak agresivnog predatora još nije potvrđen kao i da su mediji pomiješali kruške i jabuke. Naime, mada svi redovno ponavljaju priču o tome kako je strašni predator do nas stigao preko Francuske gdje je 2004. uvezen u pošiljkama keramike iz Kine, a neki čak ispravno navode i njegovo latinsko ime Vespa velutina, uglavnom svi propuštaju primijetiti da je riječ o manjem rođaku smrtonosne šestocentimetarske Vespe mandarinie. Štoviše, Vespa velutina je čak manji od našeg domaćeg stršljena Vespe crabro

Agresivniji i opasniji od našeg ili ne?

Vespa velutina

Istina je da su britanske vlasti prošle godine objavile alarm zbog mogućnosti da bi se azijski stršljen uskoro mogao naseliti i na otoku. Neki su entomolozi čak izvijestili da bi V. velutina, iako nešto manji od gigantskog rođaka, mogao biti još agresivniji i opasniji.

Međutim, novija istraživanja pokazala su da kukac nije agresivniji od europskog rođaka, a medicinska literatura ističe da u Aziji ne predstavlja veliku prijetnju za zdravlje.

U medijima su također zabilježene neke priče o tome kako su azijski stršljeni usmrtili nekoliko ljudi, no stručnjaci ističu da nijedan od njih nije znanstveno potvrđen.

Poput europskog stršljena V. velutina može biti opasan za čovjeka ako izazove ozbiljnu alergijsku reakciju ili ako čovjeka ubode više njih. No budući da svoja gnijezda gradi visoko u drveću, takvi su masovni napadi rijetki, ističu znanstvenici.

Naš stručnjak prof. dr. sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu kaže da je besmisleno širiti paniku prije nego što dolazak i vrstu stršljena potvrde stručnjaci.

'Čak i u Sloveniji informaciju prvo trebaju provjeriti znanstvenici. Ako je dolazak azijskog stršljena prijavio neki pčelar iz Pivke, to još uvijek ne znači da je vijest potpuno znanstveno vjerodostojna, za to postoje entomolozi', rekao je dr. Bubalo i dodao da fotografije koje su do njega stigle prikazuju našeg domaćeg stršljena, čak ne predstavljaju ni Vespu velutinu, a kamoli ubojitu mandariniu.

Ovo potvrđuju snimke i informacije koje je Klaudia Leverić iz Medulina poslala iPressu. Naime, u opisu, ali i na slici vidi se da je stršljen koji je izazvao paniku bio pretežno žut dok je Vespa velutina taman - trbuh mu je crn s jednim žutim segmentom na kraju za razliku od europske vrste koja je karakteristična po žutom trbuhu sa crnim prugama.

Prof. dr. sc. Mladen Šimala, također s agronomskog fakulteta u Zagrebu ipak ističe da će nova invazivna vrsta prije ili kasnije završiti u našim krajevima.

'Oni lete daleko, osobito kada su nošeni vjetrom, a nemaju prirodnih neprijatelja. To se zbiva s brojnim stranim vrstama kukaca koje se uvoze iz dalekih zemalja – one se nesmetano šire. Ako je Vespa velutina uistinu stigla u Sloveniju, onda je već vrlo vjerojatno i kod nas, a ako i nije vrlo brzo će stići', rekao je dr. Šimala.

Hoće li i kada u naše krajeve doći i Vespa mandarinia, pitanje je na koje je trenutačno teško dati odgovor. Ako je suditi po brzini kojom se u globaliziranom, transportom povezanom svijetu šire invazivne vrste, za koju godinu možda nam stigne i pravi stršljen ubojica.