ZABRINUTI REPUBLIKANCI

Jesu li Kinezi otišli dalje u razvoju hipersoničnog oružja?

16.01.2014 u 13:16

Bionic
Reading

Prvi put Kina je testirala hipersonični lanser raketa koji se kreće brzinom nekoliko puta većom od brzine zvuka, piše u petak Guardian

Kao izvor informacije navodi se američko ministarstvo obrane koje ju je odbilo službeno komentirati. No Pentagon je potvrdio da su Kinezi napravili hipersonični zvučni tunel za pokuse.

Kinesku letjelicu Amerikanci zovu WU-14, a trebala bi dostizati 10 Macha (deset puta više od brzine zvuka).

Nova tehnologija trebala bi omogućiti vojsci da iznenada udari na daleke mete bilo gdje u svijetu. S hipersoničnim vozilima prije Kine su eksperimentirali samo Amerikanci.

China Radio International citirao je izjavu kineskog ministarstva obrane da su 'kineska znanstvena istraživanja na njenom teritoriju normalna i da nisu usmjerena ni na jednu zemlju ili metu'.

U eri gospodarskog napretka Kina jača i armiju: ulaže u nosače aviona, balističke projektile, satelite i druge informatičke tehnologije.

Nekoliko republikanskih kongresnika već je izrazilo zabrinutost zbog smanjenog američkog budžeta za obranu, spekulirajući da su 'Kina i druge rivalske nacije' u nekim slučajevima pretekle SAD.