proces mirenja

Jesu li Holding i sindikati postigli dogovor? Jović: Danas se vjerojatno neće ništa potpisati, nastavljamo razgovore

31.01.2023 u 10:03

Bionic
Reading

Današnji dan je ujedno posljednji u kojem Uprava Zagrebačkog holdinga i sindikata mogu pronaći zajednički jezik u procesu mirenja do kojeg je došlo nakon što su krajem prosinca propali pregovori o potpisivanju dodatka II. Kolektivnom ugovoru, na kojima su sindikati tražili povećanje osnovice plaća, materijalnih prava te sistematizaciju radnih mjesta po podružnicama. Ne postignu li dogovor oko brojki, sindikati su najavili generalni štrajk

Ne bi li se lopta spustila na zemlju i pokušalo naći kompromisno rješenje, Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, jutros je u 9 sati na razgovor pozvao sindikaliste uoči posljednje runde pregovora s Upravom ZGH u 17 sati.

Iako se još jučer tvrdilo da se stvari nisu pomaknule s mjesta, posljednje informacije govore da je situacija blizu dogovora.

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET Dražen Jović izjavio je u utorak da je Uprava Holdinga sindikatima, s kojima je u procesu mirenja, dan prije njegovog isteka dala novu ponudu o povećanju materijalnih prava u toj komunalnoj tvrtki koju treba analizirati.

'Jučer je došlo do novog momenta u procesu mirenja. Uprava Holdinga sindikatima je ponudila novi paket povećanja materijalnih prava koji je na tragu onoga što su sindikati tražili još u studenom', rekao je Hini Jović koji, s predstavnicima još četiri sindikata, sudjeluje u procesu mirenja.

Pregovori o povećanju materijalnih prava radnicima Zagrebačkog holdinga počeli su prošle jeseni.

Predstavnici radnika zahtijevali su paket povećanja plaća težak 87 milijuna kuna godišnje. Cilj pregovora bio je potpisivanje dodatka Kolektivnom ugovoru radnika Holdinga.

No te su pregovore, nezadovoljni ponudom uprave, sindikati prekinuli krajem prosinca, zbog čega je u siječnju i počeo zakonski proces mirenja.

U međuvremenu je Uprava Holdinga donijela jednostrane odluke o povećanju materijalnih prava radnicima, s tim da su povećanjem određenih dodataka plaće od 1. siječnja najviše rasle onima s najnižim primanjima, a ta povećanja ukupno su teška 60 milijuna kuna godišnje.

Iako nijedna strana ne otkriva u čemu je točno bio prijepor između uprave i socijalnih partnera, Tomašević je prošlog tjedna optužio sindikate da su tada tražili linearno povećanje plaća svim radnicima Holdinga, a da je Uprava željela socijalno pravedniji model po kojem bi se, u okolnostima inflacije, najviše povisile onima koji imaju najmanje.

Pregovori u Čistoći

Danas će se održati i prvi sastanak predstavnika sindikata u zagrebačkoj Čistoći, radnika, Uprave Holdinga te gradske uprave, na kojemu će se razgovarati o preostalih šest zahtjeva za povećanje materijalnih prava koje su prošlog tjedna tražili radnici u nezakonitom štrajku. Uprava je prethodno prihvatila pet od 11 ukupno postavljenih zahtjeva, istaknuvši da se o povećanju koeficijenata i drugih traženja treba razgovarati. U Čistoću će u 13 sati doći i Tomašević.

'To je spin. Naravno da osnovice morate dignuti svim radnicima. Mi smo tražili cijeli paket, linearno povećanje osnovice, neoporezive dijelove i paket i modalitet kako bi radnici s nižim plaćama dobili više te da se završi sistematizacija', odgovorio je Jović na optužbe gradonačelnika.

Iako su krajem prosinca sindikati najavljivali da, ne dođe li do dogovora u procesu mirenja, postoji mogućnost i za iskorištavanjem svih zakonski predviđenih akcija - pa i štrajkova, Jović sada poručuje kako se vjerojatno danas ništa 'revolucionarno' neće potpisati, nego je vjerojatno da će se o povećanju plaća nastaviti razgovarati.

  • +13
Zagreb zatrpan smećem zbog štrajka radnika Čistoće Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Tomašević će u 12 sati izaći pred novinare na redovnoj konferenciji za medije utorkom pa treba očekivati da bi tada moglo biti poznato jesu li pregovori u završnom glancu te prijeti li Zagrebu kolaps ili poskupljenje komunalija zbog postignutog dogovora.

Podsjetimo da su u posljednja dva desetljeća sindikati Holdinga već nekoliko puta prijetili štrajkom, posljednji put 2016. godine, da su svaki put pregovori bili dugotrajni i teški, ali i da je svaki put nađeno kompromisno rješenje.