UPOZORENJE IZ KLINIKE ZA INFEKTIVNE BOLESTI

Jesmo li pred novom epidemijom "mišje groznice" na Medvednici?

06.04.2017 u 09:25

Bionic
Reading

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Zagreb je od početka godine hospitalizirano 20-tak bolesnika s hemoragijskom vrućicom s bubrežnim sindromom (tzv. "mišja groznica") te je dijagnosticirano još 10-tak bolesnika hospitaliziranih u drugim bolnicama. Prema dostupnim podacima, većina bolesnika se za sada zarazila na Medvednici ili širem okruženju Medvednice s pojedinačnim mogućim slučajevima u okolici Siska i Ivanić Grada.

Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom (HVBS) ili "mišja groznica" je opasna virusna infektivna bolest koju uzrokuju hantavirusi. Bolest se obično javlja ciklički u obliku epidemija, ali sporadični slučajevi bolesti se javljaju svake godine. HVBS u Hrvatskoj uzrokuju dvije vrste hantavirusa: Puumala (PUUV) i Dobrava (DOBV). Hantavirusi se prenose udisanjem aerosola inficiranog izlučevinama glodavaca, upozoravaju iz Kliničke bolnice "Fran Mihaljević".

Glodavci su rezervoari hantavirusa, tj. virus se u njima razmnožava, ali ne urokuje nikakve simptome bolesti. Rezervoar virusa Puumala je riđa voluharica (Myodes glareolus), a rezervoar virusa Dobrava je žutogrli šumski miš (Apodemus flavicollis). Ljudi koji puno borave u prirodi su najizloženiji infekciji hantavirusima.

Bolest se manifestira visokom temperaturom, općim lošim stanjem, crvenilom očnih spojnica, glavoboljom, ponekad mučninom, povraćanjem ili proljevom. U težim slučajevima mogu se javiti krvarenja po koži i sluznicama te akutno zatajenje bubrega koje zahtijeva dijalizu. Smrtnost u Hrvatskoj je do 1%.

2012. i 2014.fg. su zabilježene veće epidemije HVBS-a vezane uz Medvednicu. Cijela Hrvatska, osim obale i otoka je endemska za ovu ozbiljnu infektivnu bolest, a najveće epidemije su do sada zabilježene u Domovinskom ratu 1995.g. te 2002. godine.

Obzirom na značajan broj oboljelih od početka godine, s porastom broja oboljelih u ožujku te zabilježenom iznimnom aktivnošću glodavaca na terenu, ove godine možemo očekivati epidemiju HVBS-a te je potrebno upozoriti liječnike i građanstvo na mjere zaštite, dijagnostike i liječenja.