MUČNO NA ODBORU ZA VETERANE

'Jesmo li bili privilegirani i kad smo djecu dobivali u sanducima?'

10.12.2013 u 17:02

  • +15

Prosvjed Veterana Pred Vladom

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Nakon što su na tešku situaciju upozorili prosvjedom na Markovu trgu, rasprava o smanjenju dijela braniteljskih mirovina preselila se i na Odbor za ratne veterane, gdje su predstavnici udruga, u mučnoj atmosferi, još jednom pokušali apelirati na vladajuće

Prema izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, od 1. siječnja 2014. predlaže se umanjenje za 10 posto mirovina ostvarenih prema posebnim propisima u mirovinskom osiguranju za mjesečne svote veće od 5.000 kuna, a s ciljem proračunskih ušteda. U to se ubraja i dio braniteljskih mirovina, a pošteđene 'kresanja' trebale bi biti mirovine ratnih vojnih invalida, invalida sa stopostotnim oštećenjima, mirovine djece poginulih  branitelja, zaposlenika u istarskim ugljenokopima i mirovine radnika izloženih azbestu.

'Ovo je zakon koji nitko ne bi htio donijeti, ali moramo održati proračun i sustav', kazao je ministar rada i socijalnog sustava Mirando Mrsić pojasnivši da je 5.000 kuna ekvivalent prosječnoj plaći u Hrvatskoj. Dodao je da će se ovakva mjera ukinuti kad BDP bude u porastu kroz tri uzastopna tromjesečja, a deficit manji od tri posto.

No iako vladajući ovaj potez opravdavaju spašavanjem proračuna, oporbeni HDZ i članovi braniteljskih udruga smatraju da ta mjera neće stabilizirati proračun i napraviti velike uštede, nego da će, dapače, dodatno pogoršati materijalno stanje branitelja.

'Ovo je još jedan prijedlog usmjeren na naše obezvređivanje. Mi nikome ne prijetimo, ali ćete zbog njega dobiti branitelje na Markovu trgu i pred vašim domovima. Već četvrti puta smanjujete naša primanja, a čega ste su se odrekli članovi vlade - pametnih telefona, luksuza novih limuzina ili kartica? Kad to učinite možemo razgovarati', poručio je vanjski član Odbora za ratne veterane Ilija Vučemilović

Da ušteda od 258 milijuna kuna neće spasiti proračun smatraju i u HDZ-u. 'Moglo se uštedjeti na drugim mjestima, a ne na braniteljima', kazao je HDZ-ov Zvonko Milas, a s njim se složila i predsjednica Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja Neda Balog

'Ima sredstava, samo ste ih trebali drugačije preraspodijeliti, a ne da naši branitelji od 1. siječnja kopaju po kantama za smeće i traže pomoć po kojekakvim zakladama', rekla je Balog.

Na tešku situaciju je upozorila i predsjednica Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Lucija Kober. 'Vrijeđa nas kad nas se zove privilegiranima! Jesmo li bili privilegirani i kada smo djecu dobivali u vrećama i zalotanim sanducima', upitala je Kober, a predsjednica Saveza Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir poručila je pak da se u javnosti često stvara dojam da su branitelji lordovi, a u stvarnosti često su to ljudi koji kopaju po kantama.

Na sjednici Odbora za ratne veterane progovorio je i predsjednik tog radnog tijela, inače predsjednik HVIDR-a Josip Đakić, koji je vladajućima rekao da odustanu od 'nameta na branitelje'.

No na prozivke se vladajući nisu oglasili zbog čega je Ilija Vučemilović u jednom trenutku uzviknuo: 'Sram vas bilo! Imajte čast i poštovanje pa se barem obratite i pokažite suosjećanje, vi ste bili branitelji po pozivu, a ne dragovoljci!'

Prozvan se tada ipak osjetio SDP-ov Franko Vidović. 'Žao mi je što slušam prikrivene prijetnje. Pričamo o zakonu koji nitko nije želio donijeti, ali ovo je pitanje hoće li proračun opstati ili ne', rekao je Vidović, a na njegove riječi reagirala je Neda Balog i napustila sjednicu jer, kako je kazala, 'to psihički više ne može slušati'.

Zbog napete i mučne situacije, predsjednik Odbora Đakić odlučio je prekinuti sjednicu bez glasanja o predloženim izmjenama zakona. 'Vladajući imaju dovoljno ruku i pokazali su da će zakon izglasati', zaključio je Đakić.