E-APLIKACIJA

Jerković: Digitalni novčanik će povećati kvalitetu i dostupnost javnih usluga

30.06.2023 u 18:21

Bionic
Reading

Javne usluge bit će kvalitetnije i dostupnije uvođenjem digitalnog novčanika, rekla je hrvatska eurozastupnica Romana Jerković (SDP/S&D) koja je u svojstvu pregovaračice EP-a postigla preliminarni politički dogovor s Vijećem EU-a o prijedlogu Zakona o europskom digitalnom identitetu, priopćio je njezin ured

Komisija je 7. lipnja 2021. predložila europski okvir za digitalni identitet koji će biti dostupan svim državljanima EU-a i europskim poduzećima. Građani će putem napredne aplikacije, tzv. digitalnog novčanika, moći dokazati svoj identitet prilikom pristupanju uslugama javnog i privatnog sektora te podijeliti osobne elektroničke dokumente jednim klikom na ekranu telefona. Korištenje europskog novčanika za digitalni identitet bit će na dobrovoljnoj bazi i neće zamijeniti mogućnost korištenja papirnatih dokumenata, navodi se u priopćenju.

Izvješće Jerković, izvjestiteljice za europski okvir za digitalni identitet, dobilo je konačno zeleno svjetlo na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u ožujku u Strasbourgu, a nakon toga su započeli međuinstitucijski pregovori.

"Svaki dan milijuni građana koriste svoj identitet kako bi ostvarili svoja prava i kako bi dobili pristup potrebnim uslugama. Zbog neusklađenog zakonodavstva i tehničkih standarda, pun potencijal digitalnog identiteta ostaje neiskorišten. Ovom reformom postiže se veliki iskorak u poboljšanju kvalitete javnih usluga i komunikacije građana s javnim sektorom i pruža se veća podrška poduzećima koja posluju preko granica", rekla je hrvatska eurozastupnica i dodala da je Europskom parlamentu prioritet bio osigurati "usklađenost na EU razini po pitanjima standarda privatnosti, sigurnosti i suvereniteta podataka".

U srži novog zakonodavstva je olakšati svakodnevni život pojednostavljenjem pristupa uslugama privatnog i javnog sektora, ne samo unutar vlastite zemlje, već i tijekom putovanja i boravka u drugim državama članicama EU-a, navodi se.

"Uspjeli smo stvoriti sustav digitalnog identiteta temeljen na jednostavnoj i sigurnoj e-aplikaciji za sve naše elektroničke interakcije u kojoj korisnici imaju punu kontrolu nad svojim podacima i svojim dokumentima. To je veliki korak naprijed koji će svima omogućiti da se konačno integriraju i osjete benefite digitalnog društva", rekla je Jerković, dodaje se u priopćenju.