poremećaj na tržištu

Jeftini uvoz žitarica iz Ukrajine izluđuje pet zemalja članica EU

15.01.2024 u 16:42

Bionic
Reading

Skupina članica EU-a ponovo je zatražila od Europske komisije da otkloni poremećaje na tržištu žitarica koje je izazvao jeftini ukrajinski uvoz, izvijestilo je u ponedjeljak mađarsko ministarstvo poljoprivrede

Ministri poljoprivrede Bugarske, Poljske, Mađarske, Rumunjske i Slovačke skicirali su u pismu povjereniku EU-a za poljoprivredu Januszu Wojciechowskom tržišne gubitke koje su proizvodi njihovih poljoprivrednika zabilježili zbog uvoza iz Ukrajine, napisao je ministar Nagy u priopćenju.

Zemlje potpisnice spadaju među šest članica EU-a koje proizvode znatno više pšenice i kukuruza no što im je potrebno, a to je ključno za europsku sigurnost hrane i strateški suverenitet EU-a, rekli su ministri.

Val jeftinih ukrajinskih žitarica istiskuje pak poljoprivrednike iz srednje i istočne Europe s tradicionalnih izvoznih tržišta i nadovezuje se na visoke troškove proizvodnje, cjenovne i prihodovne rizike i nepovoljne vremenske prilike, upozorio je mađarski ministar.

Budući da su Poljska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Slovačka važne za sigurnu opskrbu hranom u Europi, dužnost je Bruxellesa da poduzme mjere kako bi zaštitio njihova tržišta i pružio im priliku da iskoriste svoj izvozni potencijal, poručio je Nagy.

Bruxelles bi mogao uvesti carine na "najosjetljivije poljoprivredne proizvode", precizirao je Nagy, dodajući da je s kolegama iz Poljske, Mađarske, Bugarske i Rumunjske pozvao Komisiju da sastavi izvješće o usklađenosti ukrajinskog izvoza s propisima EU-a.

U rujnu Poljska, Slovačka i Mađarska ograničile su uvoz ukrajinskih žitarica nakon što je Europska komisija produljila režim bescarinskog uvoza do ljeta 2024.