UŽASI RATA

Jedu ljude iz osvete u Srednjoafričkoj Republici

13.01.2014 u 11:50

Bionic
Reading

Čovjek koji se nahranio mesom drugog čovjeka u Srednjoafričkoj Republici izjavio je za BBC da je to napravio iz osvete zbog ubojstva članova svoje obitelji. Ouandja Magloire, koji sebe zove 'Ludi Pas', bio je na čelu rulje kršćana koja je napala muslimana u glavnom gradu Banguiju

Bio je bijesan jer su muslimani ubili njegovu trudnu suprugu, šurjakinju i njenu bebu, naveo je. Sektaško nasilje u stalnom je porastu otkada su pobunjenici izvršili državni udar u ožujku prošle godine i postavili prvog muslimana za šefa države. Michel Djotodia odstupio je s dužnosti prošlog tjedna nakon pritiska regionalnih sila.

Oko 20 posto od 4,6 milijuna stanovnika Srednjoafričke Republike je napustilo svoje domove zbog sukoba i sve učestalije stižu upozorenja o mogućoj humanitarnoj katastrofi. S druge strane, borbe u glavnom gradu su utihnule nakon što su rivalske frakcije položile oružje pod pritiskom francuskih vojnika. 'Ludi Pas' je ispričao BBC-jevu dopisniku Paulu Woodu da je primijetio žrtvu kako sjedi u mini-busu i odlučio je pratiti. Putem mu se pridruživalo sve više i više ljudi dok se nije našao na čelu rulje od nekih 20 mladića, priznao je sam. Prisilili su vozača da zaustavi vozilo i izvukli muslimana van na ulicu gdje su ga pretukli, izboli i na kraju zapalili. Dopisnik BBC-ja s mjesta događaja ima snimku koja pokazuje kako Magloire jede čovjekovu nogu. Nitko ga nije ni pokušao spriječiti. Kanibalizam je iznimno rijedak u Srednjoafričkoj Republici gdje su i međuvjerski sukobi svježa pojava.

Pobunjenike Seleka koje predvodi Djetodia optužuju da napadaju kršćanske civile koji su zbog toga formirali obrambene skupine znane pod imenom anit-balaka. Ove skupine optužuje za zločine nad članovima muslimanske manjine. Nakon što je Djetodia podnio ostavku, prijelazno nacionalno vijeće ima dva tjedna da izabere novog predsjednika.

Tisuće kršćanskih vojnika koji su se pridružili anti-balaka skupinama ili su dezertirali iz vojske nakon što su državu preuzeli pobunjenici pozvano je da se u ponedjeljak vrate na posao. U Srednjoafričkoj Republici postoje velike zalihe zlata, dijamanata i drugih minerala, ali je zemlja rastrgana čestim državnim udarima i pobunama otkada je 1960. godine stekla nezavisnost od Francuske. Zbog svega mnogi žive u siromaštvu.