Yuval Noah Harari

Jedan od najvećih mislilaca današnjice o AI-u: 'Demokracija neće preživjeti'

12.07.2023 u 14:36

Bionic
Reading

UN-ov odjel za komunikacije organizirao je samit o umjetnoj inteligenciji u Ženevi, na kojem je poznati intelektulac i autor knjige Sapiens: Kratka povijest čovječanstva Yuval Noah Harari otkrio što smatra najvećom prijetnjom koju umjetna inteligencija predstavlja za čovječanstvo

Izraelski povjesničar, filozof i autor bestselera Yuval Noah Harari posebno je upozorio na rizik koji predstavljaju AI botovi. 'Ako ne znati što je pravi čovjek, urušit će se povjerenje, a s njim i slobodno društvo. Diktature bi se mogle snaći, ali ne i demokracija. Harari rješenje vidi u rigoroznim kaznama.

Za programere 'divljih' AI botova predlaže zatvorske kazne od 20 godina, a ističe da se svi oni koji sudjeluju razvijanju takve tehnologije moraju pobrinuti i za to da njihovi izumi budu sigurni za društvo, piše Fortune.

Harari je rođen u sekularnoj obitelji Židova podrijetlom iz istočne Europe. Nakon diplome na Hebrejskom sveučilištu doktorirao je povijest na Oxfordu, a svjetsku slavu stekao je 2014. knjigom 'Sapiens: Kratka povijest čovječanstva', koju su kao svoje glavno štivo navodili Barack Obama, Mark Zuckerberg i Bill Gates.

Slijedili su jednako uspješni publicistički hitovi 'Homo deus: Kratka povijest sutrašnjice' te '21 lekcije za 21. stoljeće', a koji su Harariju priskrbili titulu jednog od 'najinovativnijih mislilaca današnjice'.