GLASOVANJE SENATA

Je li konačno odzvonilo Berlusconiju?

27.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Za srijedu je zakazano vijećanje talijanskog Senata na kojem bi se trebalo potvrditi isključenje Silvija Berlusconija iz gornjeg doma parlamenta. Rezultat je to novog zakona iz 2012. kojim se zabranjuje javno djelovanje svim osobama koje su osuđene na više od dvije godine zatvorske kazne, a Berlusconiju je u slučaju Mediaset (tek jedan od 32 sudska slučaja koja se vode ili su se vodila protiv njega) Vrhovni sud potvrdio zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine, koja je kasnije pomilovanjem ublažena na godinu dana

S obzirom da su se i ljevica i pokret Pet zvjezdica Beppea Grilla jasno izjasnili za izbacivanje Berlusconija, ishod glasovanja ne bi trebao biti upitan. Bit će to prvi put, naglasile su talijanske novine, da će Berlusconi biti primoran napustiti parlament nakon što je ušao u politiku početkom devedesetih. Berlusconijevi odvjetnici na niz su načina pokušali odgoditi glasovanje, no bez uspjeha.

Čak su i najnovije izjave Slivija Berlusconija pred glasovanje bile umjerenije. Više nije govorio o pokušaju 'državnog udara', već se pozivao na savjest sudaca 'koji bi se mogli sramiti pred svojom djecom' (u slučaju Berlusconija, i dalje se radi o poprilično umjerenoj izjavi).

Pitanje je, dakle, nakon što se javno utiša bivšeg premijera, hoće li talijansku političku scenu zadesiti novi val nestabilnosti. Izgleda da neće. Naime, kako izvještavaju međunarodne novinske agencije, njegova se stranka Narod slobode već razdijelila. S jedne strane je Berlusconijeva grana, nanovo prozvana Forza Italia, a s druge su disidenti iz Naroda slobode u novookupljenoj grupaciji 'Novi desni centar' koju predvodi bivša Berlusconijeva desna ruka Angelino Alfano. Tako da u nadolazećem periodu ne bi trebalo doći do ozbiljnijeg udara na vladajuću koaliciju premijera Enrica Lette

Privatna sudbina građanina Berlusconija nije još posve jasna. Sam je izrazio želju da kaznu odradi društveno korisnim radom, mada još nije odlučeno o čemu će se točno raditi. Čekaju ga i drugi procesi, od kojih je najzvučniji Rubygate u kojem ga se tereti za spolni odnos s maloljetnicom, a u međuvremenu mu je oduzeta putovnica.