STRANI ANALITIČARI ZA TPORTAL

Je li grijeh ako stranci pišu program za Hrvate?

Bionic
Reading

Nakon HDZ-ove gospodarske konferencije, na kojoj je glavna zvijezda bio šef minhenskog ekonomskog instituta IFO Hans-Werner Sinn, premijer Zoran Milanović kritizirao je predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka što je uzeo strance da mu pišu gospodarski program. Kako bismo saznali je li to doista nešto nesvakidašnje, pitali smo novinare i analitičare iz Slovenije i Austrije da nam otkriju kakva je praksa u njihovim državama, dok smo od instituta IFO dobili odgovor na pitanje o njihovim kapacitetima za izradu programa

Bavarski ekonomski institut IFO, koji za HDZ radi na projektu 'Kratkoročne i dugoročne mjere za jačanje održivog razvoja i zapošljavanja u Hrvatskoj', svoje preporuke za Hrvatsku trebao bi, kako se navodi na njihovoj web stranici, iznjedriti u rujnu 2015. godine. Cilj projekta je, piše, izrada preporuka za poboljšanje međunarodne kompetitivnosti Hrvatske, na čemu radi desetak stranih profesora i istraživača - koje predvodi ekonomist Siegfried Schönherr - uz suradnju hrvatskih partnera. Službeno, to je Zaklada državnog zavjeta, koja se navodi kao naručitelj projekta.

S jedne strane to znači da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko obmanjuje javnost kada govori da HDZ već ima gotov program, kao i da će isti biti spreman ako dođe do parlamentarnih izbora prije ljeta, jer na stranicama IFO-a jasno piše da će rad na projektu biti zaključen na jesen ove godine.

S druge strane, premijer Zoran Milanović je izjavio da 'ne bi imao obraza priznati da mu program pišu stranci', što tragikomično podsjeća na standardnu argumentaciju HDZ-a, koji se obožava pozivati na nacionalni ponos i slične floskule, te režati na sve kritike upućene Hrvatskoj izvana (i iznutra).

Kako bismo dobili jedan objektivniji pogled na uobičajeni hrvatski politički kaos, odlučili smo za mišljenje o IFO-u i korištenju strane pameti pitati ugledne analitičare i novinare izvan Hrvatske, koji ujedno i znaju o čemu pričaju, a ne igraju ni za jednu stranu u hrvatskoj političkoj sapunici.

Dakle, u čemu je i je li uopće problem angažirati strane stručnjake za izradu gospodarskog ili, uostalom, bilo kakvog drugog programa?

Slovenski analitičar i glavni urednik lista Finance, Peter Frankl kaže kako nije neuobičajeno da se za izradu gospodarskih programa angažiraju stručnjaci izvana. To su radile i slovenske vlade i u tome nema ničega novog. Presudno je, kaže, koji se stručnjaci angažiraju i po kojoj cijeni. Ograđujući se da ne zna detalje dogovora između HDZ-a i instituta IFO, Frankl navodi kako nije siguran da je taj institut najbolji odabir.

'Bavarski institut sigurno posjeduje puno znanja, kojim savjetuje i njemačku vladu, ali to je institut dobar za Njemačku, sumnjam da znaju previše o Hrvatskoj', kaže Frankl i dodaje da je IFO prilično konzervativan institut koji, kaže, nije poznat po tome da fanatično podupire euro, odnosno, zajedničku valutu.

Drugačijeg je stava urednik u Profilu, najvažnijem austrijskom tjedniku, Gernot Bauer, koji se specijalizirao za ekonomske i sigurnosne teme. Bauer započinje s demistifikacijom o tome tko zapravo odlučuje o hrvatskoj ekonomskoj politici: 'Ako pogledamo činjenice, stranci već odlučuju o hrvatskoj gospodarskoj i financijskoj politici. Konkretno, to su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, povjerenik za rad Jyrki Katainen, povjerenica za trgovinu Cecilia Malstroem te povjerenik za gospodarska i financijska pitanja Pierre Moscovici. Zbog čega bi se onda ljudi u Hrvatskoj trebali plašiti utjecaja jednog njemačkog profesora ekonomije?'


Kao prednost angažiranja stranih stručnjaka Bauer navodi sljedeće: 'Strani stručnjak sa sobom donosi neovisnost, od sindikata, od stranaka, od poslodavaca. Može ponuditi novi način gledanja na probleme. Ne mora ublažavati svoje stavove, pa ni u odnosu na onoga tko ga je angažirao.'

Ako je tako, ima li primjera u Austriji koji svjedoče o angažiranju stranih stručnjaka? Itekako, odgovara Bauer: 'Primjerice, poznati njemački ekonomist i profesor Bert Rürüp je austrijsku vladu savjetovao oko reforme mirovinskog sustava. Nadalje, proteklih mjeseci u Austriji radi jedna neovisna komisija, koju je angažiralo Ministarstvo financija, kako bi izradila detaljan izvještaj o tome kako nam se dogodila banka Hypo Alpe Adria, koju ovdje svi zovemo 'Skandalbank'. Predsjednica te komisije je bivša sutkinja austrijskog Vrhovnog suda, ali su zato ostali članovi iz Švicarske i Njemačke. Uostalom, trener naše reprezentacije je Švicarac.'

Na kraju Bauer napominje da će o svemu demokratski odlučivati građani: 'Posljednju riječ, naravno, imaju hrvatski građani. Na sljedećim izborima mogu pokazati što misle o idejama Hans-Wernera Sinna, koji možda nije savjetnik Angele Merkel, ali će biti savjetnik budućeg hrvatskog premijera.' I još kao veliki nogometni fan, koji poštuje hrvatsku reprezentaciju, dodaje i sljedeću sugestiju: 'A znate što, možda bi Hrvatska i nakon Nike Kovača mogla probati konačno s nekim strancem na čelu reprezentacije?'

Što kažu iz IFO instituta o angažmanu za pomoć na HDZ-ovom gospodarskom programu

Jedna od kritika koje su se čule u hrvatskoj javnosti oko HDZ-ova angažiranja instituta IFO jest i da on nema kapaciteta za izradu takvog programa. Voditelj hrvatskog projekta Siegfried Schönherr, inače donekle odgovarajuće vrhunski stručnjak za ekonomiju Trećeg svijeta, otklanja takve prigovore. 'IFO je veliki, europski orijentiran i neprofitni institut koji zapošljava dvjestotinjak ljudi. Mi poduzimamo istraživanja u Europi i širom svijeta, a svake godine provedemo više od sto projekata. Naša grupa ima široku mrežu od više od tisuću vrhunskih ekonomista iz svih dijelova svijeta', navodi Schönherr za tportal, objašnjavajući da svakako imaju potreban potencijal za izradu odgovarajućih preporuka za Hrvatsku.