UGOVOR SA ZAJEDNICOM SUSRET

Je li Bernardica Juretić upala u još jedan sukob interesa?

06.09.2016 u 10:52

Bionic
Reading

Ministrica socijalne politike i mladih u ostavci Bernardica Juretić potpisala je uoči odlaska ugovore kojima će osigurati više novca za terapiju ovisnika, a između ostalog povećala je novac i zajednici Susret, organizaciji koju je osnovala i godinama vodila još kao časna sestra, a na čelu organizacije je bila dok nije postala ministrica, podsjećaju 24sata uz pitanje je li Juretić u sukobu interesa?

Juretić već čeka jednu odluku nakon što se našla pod povećalom Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa kad su mediji otkrili također da je potpisala ugovor s organizacijom koju je osnovala i vodila, a među ostalim je u ugovoru navedeno da će ovisnici biti i u objektu na Čiovu koji je prenamijenjen u starački dom. Juretić se tada pravdala govoreći da nije u sukobu interesa i da zajednica Susret ne dobiva novac za zatvoreni objekt na Čiovu, a Povjerenstvo još uvijek prikuplja dokumentaciju

Nekoliko mjeseci kasnije, otkrivaju 24sata, Juretić je potpisala ugovore prema kojima će država po novom smještaj svakog ovisnika plaćati 4.500 kuna mjesečno što je više nego što udruge i humanitarne organizacije dobivaju za brigu o starim osobama, psihički oboljelima, djeci bez skrbi, a jedino se za smještaj osoba s invaliditetom izdvaja više nego po novom za ovisnike – 5.400 kuna.

Najviše ovisnika pod skrbi ima upravo Dom za ovisnike zajednice Susret - organizacija koju je Juretić osnovala i godinama vodila još kao časna sestra, a na čelu organizacije je bila dok nije postala ministrica. Broj korisnika mjesečno varira, no prema zadnjim podacima imaju 77 korisnika. Dosad im je za svakog od njih bio isplaćivan iznos od 3.887 kuna i još 100 kuna džeparca. Kad bi broj korisnika ostao isti, povećanjem na 4.500 kuna godišnje zajednica bi dobila oko 550.000 kuna više.

Ministarstvo socijalne politike i mladih kaže da su sa svime počeli u drugoj polovici 2016. jer žele osigurati potreban opseg i kvalitetu socijalnih usluga: 'Dodatnim ulaganjem nisu prekoračena ukupno planirana sredstva u proračunu. Unatoč povećanju cijene, kod pojedinih pružatelja usluga te cijene su puno niže od troškova pružanja istovrsnih usluga u državnim ustanovama.'