SVAKOG VIKENDA

Jasen Boko na tportalu ekskluzivno piše o tri mjeseca puta Indijom

01.03.2019 u 16:04

Bionic
Reading

Nakon uspješne realizacije serije putopisno-kulturoloških projekata zaključenih s četiri popularne putopisne knjige (Na Putu svile, Tragovima Odiseja, U potrazi za Aleksandrom i Latinskom Amerikom uzvodno - Za Che Guevarom od Patagonije do Kube, koja izlazi u travnju ove godine) te biografije osnivača Splita, rimskog cara Dioklecijana, Jasen Boko upustio se u novi projekt/knjigu. Ovaj put o omiljenoj mu destinaciji Indiji i njenoj žili kucavici, svetoj rijeci Ganges. Ekskluzivno na tportalu od subote, a potom svaki vikend, donosimo njegove putopisne tekstove

Na 2600 kilometara toka Gangesa i pritoka kroz Indiju smjestile su se najranije svjetske civilizacije, da bi s godinama njezine obale osvajali narodi i kulture koji su ostavili dubok trag u razvoju svjetske civilizacije. Uz obale Gange smješteni su najvažniji spomenici ljudske civilizacije, među kojima je i Taj Mahal, ali najveći živi spomenik sama je rijeka.

Nije hinduizam jedina religija vezana uz svetu rijeku, na njenim obalama Buda je pet stoljeća prije Krista predstavio svoje učenje.

  • +9
Jasen Boko u Indiji - najava putopisa na tportalu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jasen Boko

Uz rijeku Ganges snažna je prisutnost muslimana i njihovih svetih mjesta, tu su i sikhi i džainisti, pripadnici autohtonih indijskih religija, a kršćanski misionari također su koristili svetu vodu Gangesa u pokrštavanju indijskog stanovništva.

Sve se te religije i vjerovanja na svetoj rijeci prožimaju u suživotu koji, nažalost, povremeno eksplodira u nasilne metode obračuna.

Rijeka koju možemo smatrati kolijevkom civilizacije danas je hraniteljica pola milijarde ljudi koji žive uz njene obale, što joj, nažalost, donosi i neslavnu titulu najugroženije i najzagađenije rijeke svijeta koja je, unatoč tomu, izvor života, duhovnosti, ispunjenja, a njezine obale najdojmljiviji su dio Indije.

Ovo je priča o tromjesečnom putovanju niz svetu rijeku Ganges, Majku Gangu, kako je Indijci zovu, od izvora visoko u Himalaji pa do njezinog spoja s Brahmaputrom i ušća u Bangladešu.

Jasen Boko je tijekom 2018. godine boravio na Kubi, a tom je prilikom na tportalu objavljivao putopise iz te zemlje. Sve možete pročitati na OVOM LINKU.

Jasen Boko: (Auto)biografija

Radio sam u rudnicima zlata u Australiji i tvornici ribe na norveškom sjeveru, brao maline u Quebecu, studirao u New Yorku, autostopirao u Burmi i Iranu, penjao se po Himalaji, kupao u Titicaci, nosio eksploziv u kamenolomu, rušio ostarjele dimnjake u tvornicama, spuštao se niz kanjone… Ima još: putovao sam Putem svile lokalnim prijevozom, susreo se s Odisejom na Mljetu (dobro, ovo zamalo), tražio Aleksandra među talibanima u Afganistanu, Dioklecijana u Turskoj i Che Guevaru širom i poprijeko Južne Amerike, plovio Gangesom i Mekongom, penjao se slobodnim stilom u ekstremnim stijenama, putovao, putovao, putovao…

Imam ja i ozbiljan dio života. Diplomirao sam dramaturgiju i svjetsku književnost, bio samostalni umjetnik, dramaturg, urednik, novinar, ravnatelj Drame splitskog HNK, kazališni producent...

Dramski tekstovi igrani su mi u dvadesetak kazališta u četiri zemlje. Objavio sam dvanaest knjiga, od toga ih je pet putopisnih, prevođen sam na niz egzotičnih jezika (azerbajdžanski, turski, španjolski, čak i hrvatski!). Za svoje pisanje zaslužio sam niz nagrada, a najvažnije su Kiklop za najbolju knjigu publicistike 2012. za knjigu 'Tragovima Odiseja' te Marin Držić za dramu 'O kupusu i bogovima' 2010.

Održao sam stotine predavanja o svojim putovanjima i knjigama u više zemalja (čak i u Parizu!), a moje se knjige, kaže izdavač, dobro prodaju. Po zanimanju sam, barem onom u duši - nomad.