NIŠTA OD ISPRIKE

Japanski car izrazio žaljenje zbog zločina u Drugom svjetskom ratu

04.06.2015 u 09:35

Bionic
Reading

Japanski car Akihito izrazio je u srijedu u Tokiju, prigodom susreta s filipinskim predsjednikom Benignom Aquinom, 'duboko žaljenje' njegove zemlje za zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu

'Tijekom Drugoga svjetskog rata bitke između Japana i SAD-a vodile su se na filipinskom teritoriju zbog čega su život izgubili brojni Filipinci', podsjetio je Akihito u govoru koji je održao u carskoj palači. 'To je činjenica koje se mi, Japanci, moramo dugo sjećati s dubokim osjećajem žaljenja', naglasio je car. 'U godini kada se obilježava 70. obljetnica završetka Drugoga svjetskog rata, izražavam iskrenu sućut za sve koji su izgubili život u tom sukobu', dodao je.

Premda Akihito, koji nema političku moć, nije prvi put izgovorio te riječi, one dobivaju posebno značenje u trenutku kada se približava obilježavanje obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata, s obzirom na to da je u Japanu na vlasti vlada nacionalističkoga premijera.

Shinzo Abe, kojega kritičari optužuju za povijesni revizionizam, priprema izjavu kojom će obilježiti 70. obljetnicu završetka rata. Premda je najavio da neće ponavljati riječi svojih prethodnika, nedavno je jasno dao do znanja da ne vidi ni potrebe da ih 'piše iznova'. Zasad je samo ponovio 'duboko žaljenje' Japana, ali nije izgovorio riječi isprike koje se očekuju u regiji, posebno u Kini i Južnoj Koreji.

Abe će vjerojatno inzistirati na velikoj pacifističkoj ulozi koju Japan igra na međunarodnoj pozornici od 1945. i njegovoj velikodušnosti u pružanju financijske pomoći najsiromašnijim zemljama.

Shinzo Abe će se u četvrtak sastati s Aquinom koji je u utorak doputovao u Tokio u četverodnevni državni posjet kojemu je cilj privući japanske investicije i potporu japanske vlade u pomorskim nesuglasicama s Kinom.