Kashiwazaki-Kariwa

Japan ukinuo zabranu rada najvećoj nuklearnoj elektrani na svijetu

27.12.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Japanski regulator za nuklearnu energiju ukinuo je u srijedu zabranu rada nuklearnoj elektrani Kashiwazaki-Kariwa tvrtke Tokyo Electric Power (Tepco), čime joj je dao dopuštenje da prikupi suglasnost lokalnih vlasti za ponovno pokretanje elektrane

Tepco nastoji ponovno pokrenuti najveću svjetsku nuklearnu elektranu kako bi smanjio operativne troškove, ali za to mu suglasnost trebaju dati lokalne vlasti prefekture Niigata, grad Kashiwazaki i selo Kariwa u kojemu se nalazi. Ne zna se kad bi se to moglo dogoditi.

S kapacitetom od 8,212 megavata, nuklearna elektrana je izvan funkcije od 2012. godine nakon što je katastrofa u Fukushimi godinu dana ranije dovela do zatvaranja svih nuklearnih elektrana u Japanu.

Uprava za nuklearnu regulaciju (NRA) zabranila je 2021. godine Tepcu da upravlja s Kashiwazaki-Kariwom, njegovom jedinom operativnom nuklearnom elektranom jer su se kršile mjere sigurnosti, što se odnosi na neuspješnu zaštitu nuklearnih materijala i pogrešne korake koji su doveli do pristupa neovlaštenog člana osoblja osjetljivim područjima elektrane.

"Vlada će tražiti razumijevanje i suradnju prefekture Niigata i lokalnih zajednica, naglašavajući 'sigurnost na prvom mjestu'", rekao je Yoshimasa Hayashi, glasnogovornik vlade.

Japan, koji je siromašan resursima, odlučan je u namjeri da pokrene više svojih nuklearnih elektrana kako bi smanjio ovisnost o uvezenim fosilnim gorivima kao što je ukapljeni prirodni plin (LNG).