važna tema

Janšine izjave o Tajvanu dobile i predizborni naboj

20.01.2022 u 15:05

Bionic
Reading

Izjavu slovenskog premijera Janeza Janša o pregovorima njegove zemlje s Tajvanom o međusobnom otvaranju trgovinskih predstavništava Kina je ocijenila opasnom, no ona je postala i važnom temom u Ljubljani, tri mjeseca pred parlamentarne izbore

Oporbena lijeva koalicija četiriju stranaka zatražila je zbog izjave koja je uzbudila Peking izvanrednu sjednicu parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, navevši da je premijerova izjava "provokativna" i odstupa od načela vanjske politike koje je donio parlament.

Prema navodima Socijalnih demokrata (SD), Janšina izjava može naškoditi interesima Slovenije i gospodarskoj suradnji s Kinom i predstavlja opasan "presedan".

Janša svoja stajališta o Tajvanu i Kini ne smatra problematičnim pa je na žestoke kritike odgovorio sarkastičnim tvitom, aludirajući da su Socijalni demokrati ideološki slijednici Komunističke partije Kine.

"Velika većina članica Europske unije ima u Taipeiju svoja gospodarska predstavništva i obrnuto. Samo sljednici diktature kao što su slovenski Socijaldemokrati mogu se protiviti jednakopravnosti i tako pristajati na našu drugorazrednu ulogu", naveo je Janša, u poruci, dodavši da slovenski socijaldemokrati u Kini imaju svoje "uzore".

Na Janšine najave o otvaranju trgovinskog predstavništva Tajvana u Sloveniji, te na političke i medijske reakcije u Sloveniji reagiralo je u četvrtak i slovensko ministarstvo vanjskih poslova, upozorivši da se ne bi radilo o predstavništvu diplomatskog ranga, te da Slovenija kao članica EU-a poštuje načelo "jedne Kine".

Više država Europske unije ima svoja predstavništva u Taipeiju koja ne uživaju diplomatski status, kao ni predstavništva Taipeija u europskim državama, navodi slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Otvaranje i postojanje takvih predstavništava namijenjeno je produbljivanju gospodarske i kulturne suradnje i ne predstavlja kršenje načela jedne Kine, dodaje se u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Slovenski mediji prenose da neki anonimni slovenski diplomati Janšinu izjavu, danu u ponedjeljak za jednu indijsku televizijsku mrežu, smatraju provokativnom i nepotrebnom s obzirom na situaciju, te kontraproduktivnom kad su u pitanju slovenski interesi. Navode također da neki smatraju kako se aktualni slovenski premijer svojom izjavom želio "svidjeti" administraciji SAD-a u svjetlu zaoštrenih odnosa Kine i Washingtona.

Briselski portal Politiko komentirao je najave Janeza Janše o razmjeni trgovinskih predstavništva s Tajvanom, navevši da potez slovenskog aktualnog premijera može dodatno inicirati napetosti u odnosima EU i Pekinga. Posebno zato, dodaje se, jer je Janša u razgovoru za indijsku tv mrežu izjavio kako bi podržao "suverenu odluku" Tajvana da živi suvereno ili da se pridruži Kini, onako kako odluče njegovi stanovnici, te o Tajvanu govorio kao suverenoj državi.