u povodu dana državnosti

Janša: Sigurnost je glavni slovenski kapital

22.06.2021 u 12:16

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša istaknuo je sigurnost kao glavni kapital koji je njegova država stekla u 30 godina postojanja, dok kao problem vidi zaostajanje u razvoju u odnosu na neke druge zemlje srednje Europe koje su nekoć bile iza Slovenije

"Povijesno gledano, živimo u izuzetno povoljnom okolišu i do doproinosi našoj sigurnosti", kazao je Janša u opširnom razgovoru za Slovensku televiziju uoči Dana državnosti 25. lipnja, kada se obilježava i 30. jubilej proglašenja neovisnosti, a nakon čega slijedi 6-mjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije.

Govoreći o vremenu osamostaljenja Slovenije, Janša je, aludirajući na lijevi politički spektar i tadašnjeg predsjednika Milana Kučana, kazao da je "loš mit" kako je u to vrijeme oko osnovnih nacionalnih ciljeva postojalo političko jedinstvo jer nekima stvaranje države nije bila primarna opcija, ali da je "postojalo jedinstvo naroda", što je u konačnici bilo odlučujuće.

Po njegovim riječima, prema nedavno objavljenim međunarodnim pokazateljima Slovenija spada među deset najsigurnijih država u svijetu, a među prvih deset je i prema indeksu održivog razvoja u istraživanju provedenom među 165 članica UN-a.

S druge strane, neiskorištene i propuštene prilike Slovenije u zadnjih trideset godina su također očite, na primjer ako se usporedimo s Češkom, naveo je u razgovoru Janša.

"Češka je prije 30 godina bila daleko iza nas, a sada joj mi gledamo u leđa i treba se pitati u čemu smo pogriješili da je tako", kazao je Janša, dodavši da je sada prilika da se održi široka rasprava o budućnosti Slovenije u idućih 30 godina.

"Za samostalnost smo mnogo žrtvovali i sada je vrijeme za pogled u budućnost, a ključno je pitanje kakvu viziju Slovenije imamo za idućih 30 godina. Sam je vidim kao moderno državu koju više neće pretjecati oni koji su nekad bili iza nas", rekao je i dodao kako su Česi napravili neke promjene i poteze koje Slovenci nisu, pa su tako proveli lustraciju kadrova iz nekadašnjeg komunističkog režima.

  • +6
Janez Janša Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Jure Makovec

Janša je kao neosonovane ocijenio kritike da njegova vlada guši medije i verbalno i na društvenim mrežama  napada  novinare, uz opasku kako je sloboda izražavanja ispred slobode medija.

Vizija slovenskog premijera je da Slovenija postane moderna država i "domovina za sve", pravedna prema svojim stanovnicima bez obzira gdje žive i zemlja "vladavine prava", a ne država u kojoj se suci postavljaju prema političkim preferencijama i gdje postoje građani druge klase.

Slovenija 1. srpnja preuzima predsjedanje Vijeće EU-a od Portugala, a kao jedan od problema s kojima će se suočiti  Janša je naveo dileme oko tzv. zelene tranzicije i mjere koje je za to predložila Europska komisija.

"Načelno smo se dogovorili za ciljeve, ali kad je rijeć o nacionalnim prilozima za njihovo ostvaranje, tu je 27 različitih pozicija 27 članica", kazao je Janša, dodavši da sve glede toga neće biti usuglašeno do kraja ove godine nego će po svoj prilici to imati među zadaćama i buduće francusko predsjedanje u prvoj polovici 2022.